A jalapeno chili paprika egy igazán közkedvelt chili fajta. Rendkívül könnyen termeszthető chili fajta, jó értelemben vett “igénytelen” chili paprika.

Az SHU skála szerinti erőssége 2500-5000 egység, ezzel körübelül kétszer oylan erős, mint a hagyományos magyar csípős paprikák. Különböző módszerekkel azonban jelentősen enyhíthető a jalapeno chili paprika csípőssége, pl főzés, sütés (pizza), különböző befőttek készítése. Nyersen fogyasztva meglehetősen intenzív ereje van, annak ellenére, hogy a chili paprikák között az egyik “leggyengébb”.

 

A jalapeno chili paprika kíválóan alkalmas pl. pizzák ízesítésére, chilis babhoz vékony karikákra vágva, szendvicsekhez.

A jalapeno chili paprika igazán könnyen termeszthető. Fogyasztani zölden, éretlen állapotban szokták, de ha megvárjuk amíg beérik és piros lesz (és enyhén szottyadt állapotba kerül), akkor könnyedén kinyerhetjük a magokat és újra ültethetjük jalapeno paprikánkat. Egy napos ablakban belül egész éveben megterem, és mindig vághatunk egy friss chilit az ebédhez 🙂

Ha már piros és szottyadt a paprika, akkor húzzunk gumikesztyűt és vágjuk fel egy éles késsel. Ezután szedjük ki a magokat és tegyük egy papírtörlőre, ami felszívja a nedvességet. Ha ez megtörtént tegyük jól szellőző, száraz helyre, pl a konyhaszekrény tetejére egy műanyag dobozban. Ha megszráadtak a magok, akkor készenállnak újraültetéshez, bármikor amikor szeretnénk. A jalapeno chili paprika egész évben vígan elvan pl. egy déli napos ablakban, télen is teremnek rajta paprikák.

 

Kezdőknek a komplett termesztőkészletet ajánlom, leírással, palántázó közeggel, haladók pedig vehetnek csak simán magot is az alábbi linken!

Készlet:

http://www.neveldfel.hu/jalapeno-csipos-chili-termeszto-keszlet-729?keyword=jalapeno

Csak magok:

http://www.neveldfel.hu/jalapeno-chili-paprika-magok-815?keyword=jalapeno