Capsicum-Annuum_2

A legtöbb chili paprikafajta közép-, és dél – Amerikából származik. Millió fajtájuk van, amely szerte a világon borzolja az emberek könnycsatornáit. Teremnek kertben, üvegházban, szabadon, bent a lakásban. Bárhol termeszthetjük őket, csak megfelelő törődés kell hozzájuk.

A chilipaprikákat 5 nagy fajba soroljuk, és azokon belül is több, mint 3000 fajtájuk ismert.
A capsicum annuum, a capsicum chinese, a capsicum pubescens, capsicum baccatum, és a capsicum frutescens. Ezek nagy chilifajkontinensek behálózva a világot, viszik el az emberek otthonaiba a csípős, és egzotikus ízvilágukat.

A Capsicum Annuum

Magyarul közönséges paprika, vagy termesztett paprika. Neve utal a termésére és annak ízére. Ugyanis a capsicum jelentése csípős, az annuum-é pedig az hogy egynyári, tehát egy évig szokták termeszteni. Elnevezése: kerti bors, magyarbors, törökbors, pogánypaprika, veresbors.

Mi magyarok is sok paprikát termesztünk, de sajnos ezt az ágazatot nem sikerült uralmunk alá hajtani. Őshazája Közép-, és Dél- Amerika. A nagy hódítások idején került Európába, ahol szinte azonnal közkedvelt lett a kereskedők portékái között. A közönséges paprika táplálkozási értéke nagy, mert sok benne az értékes összetevő és sokoldalúan felhasználható. A közönséges paprika táplálkozási értéke nagy, mert sok benne az értékes összetevő és sokoldalúan felhasználható.

Nálunk Magyarországon közkedvelten a szárított és őrölt paprikákat használjuk, úgy jó magyarosan, „egy kicsit ebbe egy kicsit abba”, és aztán köhögcsélünk, míg a család kuncogva ebédel. A paprika magyar históriáját tekintve nem rég óta tartozik étrendünkhöz, a sokrétű hazai felhasználása ellenére is, holott a gulyás, a pörkölt a nemzetközi gasztronómia szerint is tipikusan magyar étel. Közép-Európába eleinte termést hozó dísznövényként kezelték, cserépbe ültetve. A füves-könyvek tanúsága szerint a XVI. században került először hazánkba Carolus Clusius (Charles de L’Écluse), németalföldi flamand botanikus és füvésztudós révén, és igen hamar elterjedt. Gazdasági haszonnövényként a török hódítás idején vált igazán fontossá.

Capsicum-Annuum_1

A XVII. századra már népi szimbólummá vált a magyar kultúrában. Ezért fontos a természetes körülmények között, füzérekben, világos és szellős, száraz (esőmentes) helyen hetekig tárolni, aszalni. A szárítás nyomán a paprikában a kapszantin tartalom mellett megnövekszik a természetes növényi só tartalma, a különböző szerves enzimek továbbá többféle nemes olaj tartalma, és nem elhanyagolható a sokat emlegetett C vitamin tartalma sem, amelyek együttesen biztosítják a fűszerpaprika ízét, aromájának erejét, illatát, színét.

Chili paprikák termesztéséről és gondozásáról szóló könyv megvásárolható az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/key-maguire-hogyan-termesszunk-es-tartositsunk-chiliket-es-mas-paprikakat-konyv-773

Chilipaprika Termesztői Készletek megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112

Chili Paprika Magok megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/magok-keszlet-nelkul-117