Devils-Tongue-Red

A legtöbb chili paprikafajta közép-, és dél – Amerikából származik. Millió fajtájuk van, amely szerte a világon borzolja az emberek könnycsatornáit. Teremnek kertben, üvegházban, szabadon, bent a lakásban. Bárhol termeszthetjük őket, csak megfelelő törődés kell hozzájuk.

A chilipaprikákat 5 nagy fajba soroljuk, és azokon belül is több, mint 3000 fajtájuk ismert.
A capsicum annuum, a capsicum chinese, a capsicum pubescens, capsicum baccatum, és a capsicum frutescens. Ezek nagy chilifajkontinensek behálózva a világot, viszik el az emberek otthonaiba a csípős, és egzotikus ízvilágukat.

Capsicum Chinese

A neve megtévesztő lehet, ugyanis nem Kínából, hanem szintén Közép-, és Dél – Amerikából származik. Magyarul kínai paprikának hívjuk, amely a burgonyafélék családjába tartozik. A fajták eltérősége miatt, nem lehet pontosan definiálni a kínai paprikát. 15 cm- 120 cm ig is megnőhet, de szélsőséges esetekben akár 2,5 m-re is megnőhet. Termésük nagyságban, erősségben, és színben is eltérő. Gyengétől a halálosan csípősig tart az erősségi különbség. Ezeket a fajtákat a habanero gyűjtőfogalom szedi össze.

Trópusi gyümölcsös ízük miatt is közkedvelt a chilipaprika termesztőknél. Ebbe a kasztba tartozik példának okáért a sokáig egyeduralkodó Naga Jolokia chili paprika is, ami a valaha mért legerősebb Scoville-skála értékkel (2,2 millió SHU) rendelkezett, az azóta is a világ legerősebbnek kikiáltott Karolinai Kaszásig!

 

A kínai paprikákra nagyon jellemző egyfajta gyümölcsös, a leginkább a sárgabarackéhoz hasonlító aroma. Karibi változata a Scotch Bonnet a végén általában laposabb, sapkaszerű; a nevét is innen kapta. A vége sokszor visszahajlik, behorpad.

Mivel az ennyire csípős paprika érintése akár égési sebeket is okozhat, ezért többnyire védőkesztyűben szüretelik. Főzés közben sem árt az óvatosság: a forró zsiradékból felszálló csípős gőz erősen irritálhatja a nyálkahártyát és különösen a szemet.

Chili paprikák termesztéséről és gondozásáról szóló könyv megvásárolható az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/key-maguire-hogyan-termesszunk-es-tartositsunk-chiliket-es-mas-paprikakat-konyv-773

Chilipaprika Termesztői Készletek megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112

Chili Paprika Magok megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/magok-keszlet-nelkul-117