1024px-Capsicum_frutescens

A legtöbb chili paprikafajta közép-, és dél – Amerikából származik. Millió fajtájuk van, amely szerte a világon borzolja az emberek könnycsatornáit. Teremnek kertben, üvegházban, szabadon, bent a lakásban. Bárhol termeszthetjük őket, csak megfelelő törődés kell hozzájuk.

A chilipaprikákat 5 nagy fajba soroljuk, és azokon belül is több, mint 3000 fajtájuk ismert.
A capsicum annuum, a capsicum chinese, a capsicum pubescens, capsicum baccatum, és a capsicum frutescens. Ezek nagy chilifajkontinensek behálózva a világot, viszik el az emberek otthonaiba a csípős, és egzotikus ízvilágukat.

Capsicum Frutescens

A cserjés paprika a világ minden pontján a leggyakrabban elterjedt paprikafajta. A Kárpát- medencében fagyérzékenysége miatt, csak egynyári növényként termesztik. Származását tekintve, mint a legtöbb faj, Dél- Amerika, Közép- Amerika, és az Amazonas sűrű őserdeit tartjuk számon. Termesztésével a területeken élő indiánok foglalkoztak először, akik ezt a fajt malagueta-nak nevezték. Legismertebb változata a tabasco – paprika, amit 1840-es években nemesítettek Mexikóban, majd a kereskedelemnek köszönhetően, gyorsan átterjedt a Közép-Amerikai régiókba(leginkább Louisianába), ahol szószt készítettek belőle, és így indult el a világhírnév felé.

Capsicum_frutescens,_Burdwan,_West_Bengal,_India_03_05_2013

Ágai a többi paprikafélénél sűrűbbek, és terebélyesebbek. A legtöbb változata 30–120 cm magasra nő meg. Megnyúlt, hegyes levelei többnyire kb. 5 cm hosszúak. Termése a közönséges paprikáénál (Capsicum Annuum) többnyire csípősebb; csípőssége többnyire a 30 000–50 000 Scoville-egység (SHU) tartományban mozog. A mintegy 2,5 cm hosszúra növő, hegyesen csúcsosodó termés átmérője kb. 1 cm. Színe éretlenül zöld, majd sárga; az érett paprika élénkvörös. Egy-egy bokor akár száznál több paprikát is érlelhet. A termések jellemzően felállóak. Mint a fentiekben leírtam a tabasco-szósz képviseli ezt a fajt a világpiacon. Rengeteg étel ízesítéséhez használják előszeretettel. És italokhoz is használják (Bloody Mary).

Chili paprikák termesztéséről és gondozásáról szóló könyv megvásárolható az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/key-maguire-hogyan-termesszunk-es-tartositsunk-chiliket-es-mas-paprikakat-konyv-773

 

Chilipaprika Termesztői Készletek megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112

 

Chili Paprika Magok megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/magok-keszlet-nelkul-117