chili_c3a9lettan.jpg

Sok ismerősöm kérdezte meg tőlem, mióta belevágtam a chili paprikák termesztésbe, hogy azon kívül, hogy marhára csíp, mi a jó ebben? Igazából nem tudtam rendes választ adni, a dísznövényes komfortválaszokat leszámítva, ezért gondoltam utána olvasok egy kicsit a témának, miszerint milyen élettani hatásai vannak, és hátha valami nagyon pozitív dolgot tudok az orruk alá pörkölni. És örömmel mondhatom, hogy tudtam. Minél több cikket, vagy könyvforrást olvastam el külföldi portálokon, annál több jó élettani tulajdonságot tudtam a chili paprikához társítani.

Először is kiderült, hogy javítja a vérkeringést, és az emésztést, ugyanis zsíroldó hatása van, ami miatt a fogyókúrázók is előszeretettel használják. Tele van antioxidánsokkal, segít a méregtelenítésben.  A magas kapszaicin tartalma miatt, csökkenti a koleszterin szintet, és fájdalomcsillapító hatású.

A chili történelem ókorában, már az inkák és a maják is használták, az erős lázra, valamint feltűnt az indiai gyógyító kultúrában is. Fejfájást, lázat, gyomorégést kezeltek vele.
A mai fejlett korban, a fejlett orvostudományban, már számtalan dologra alkalmazzák. Migrén, fogfájás pikkelysömör kezelésében (külsőleg). Ismert a hatása vízhajtóként, és húgysavkiválasztást elősegítőként. A köszvény diétás kezelésében is fontos szerepet játszik (bár a köszvény ellen a pálinka is tökéletes).

Bővelkedik a vitaminokban, ami, felerősíti az immunrendszert, és antibakteriális hatású. Baktérium és vírusölő hatású, enyhíti a torokgyulladást, és felhígítja az orrmelléküregben lerakódott nyákot. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetők vele felső légúti megbetegedések, ha mégsem akkor kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait, mely a C-vitamin mellett a capsaicin hatásának köszönhető.

Vitaminok

 
Folsav 23 µg
Niacin 1,244 mg
Pantoténsav 0,201 mg
Piridoxin 0,506 mg
Riboflavin 0,086 mg
Tiamin 0,72 mg
A-Vitamin 952 IU
C-Vitamin 143,7 mg
E-Vitamin 0,69 mg
K-Vitamin 14 µg

Ásványi savak

 
Kálcium 14 mg
Réz 0,129 mg
Vas 1,03 mg
Magnézium 23 mg
Mangán 0,187 mg
Foszfor 43 mg
Szelén 0.5 µg
Cink 0,26 mg

Chili paprikák termesztéséről és gondozásáról szóló könyv megvásárolható az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/key-maguire-hogyan-termesszunk-es-tartositsunk-chiliket-es-mas-paprikakat-konyv-773

 

Chilipaprika Termesztői Készletek megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112

 

Chili Paprika Magok megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/magok-keszlet-nelkul-117