Sok ismerősöm kérdezte meg tőlem, mióta belevágtam a chili paprikák termesztésbe, hogy azon kívül, hogy marhára csíp, mi a jó ebben? Igazából nem tudtam rendes választ adni, a dísznövényes komfortválaszokat leszámítva, ezért gondoltam utána olvasok egy kicsit a témának, miszerint milyen élettani hatásai vannak, és hátha valami nagyon pozitív dolgot tudok az orruk alá pörkölni. És örömmel mondhatom, hogy tudtam. Minél több cikket, vagy könyvforrást olvastam el külföldi portálokon, annál több jó élettani tulajdonságot tudtam a chili paprikához társítani.
Először is kiderült, hogy javítja a vérkeringést, és az emésztést, ugyanis zsíroldó hatása van, ami miatt a fogyókúrázók is előszeretettel használják. Tele van antioxidánsokkal, segít a méregtelenítésben. A magas kapszaicin tartalma miatt, csökkenti a koleszterin szintet, és fájdalomcsillapító hatású.
A chili történelem ókorában, már az inkák és a maják is használták, az erős lázra, valamint feltűnt az indiai gyógyító kultúrában is. Fejfájást, lázat, gyomorégést kezeltek vele.
A mai fejlett korban, a fejlett orvostudományban, már számtalan dologra alkalmazzák. Migrén, fogfájás pikkelysömör kezelésében (külsőleg). Ismert a hatása vízhajtóként, és húgysavkiválasztást elősegítőként. A köszvény diétás kezelésében is fontos szerepet játszik (bár a köszvény ellen a pálinka is tökéletes).
Bővelkedik a vitaminokban, ami, felerősíti az immunrendszert, és antibakteriális hatású. Baktérium és vírusölő hatású, enyhíti a torokgyulladást, és felhígítja az orrmelléküregben lerakódott nyákot. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetők vele felső légúti megbetegedések, ha mégsem akkor kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait, mely a C-vitamin mellett a capsaicin hatásának köszönhető.
Vitaminok |
|
Folsav | 23 µg |
Niacin | 1,244 mg |
Pantoténsav | 0,201 mg |
Piridoxin | 0,506 mg |
Riboflavin | 0,086 mg |
Tiamin | 0,72 mg |
A-Vitamin | 952 IU |
C-Vitamin | 143,7 mg |
E-Vitamin | 0,69 mg |
K-Vitamin | 14 µg |
Ásványi savak |
|
Kálcium | 14 mg |
Réz | 0,129 mg |
Vas | 1,03 mg |
Magnézium | 23 mg |
Mangán | 0,187 mg |
Foszfor | 43 mg |
Szelén | 0.5 µg |
Cink | 0,26 mg |
Chili paprikák termesztéséről és gondozásáról szóló könyv megvásárolható az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/key-maguire-hogyan-termesszunk-es-tartositsunk-chiliket-es-mas-paprikakat-konyv-773
Chilipaprika Termesztői Készletek megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112
Chili Paprika Magok megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/magok-keszlet-nelkul-117