carolina_reaper

A nemrégiben közzétett Top5 Chili Paprika aranyérmese, amely méltán a világ legerősebb chili paprikája közel több mint 2.000.000 SHU-val a Scoville skálán, és a Guinness Rekordok könyvében. Az előnye a Naga Morich-val szemben (1.300.000 SHU) és minden más chilivel szemben behozhatatlan.
Eredeti neve ennél tudományosabb HP22B, csak ez nem éppen fantáziadús, ezért a helyről kapta a nevét, ahol termesztik. Dél Karolinában, egy zöldházban kereszteztek egy Bhut Jolokiát és a Vörös Habanerot.  A hibrid igencsak erősre sikeredett, ezért megkapta a becenevét, a kaszást (reaper).

2013-ban robbant be a köztudatba, egy paprikaexpón, és egyből átvette a vezetést a Scoville-on, és  a Rekordok Könyvében is.
Érdekes sztori egyébként, hogy évente rendeznek egy Carolina Reaper evő versenyt, ahol nyílván az nyer, aki a legtöbb chilit tudja megenni, vagy a legrövidebb idő alatt tud megenni egy chilit.
Russel Todd nyerte az első versenyt 2014-ben, egyet pusztított el 12,23 másodperc alatt!
A rekordot megdöntötték rá egy évre. Az úr Jason McNabb 3 Carolina Reaper-t rámolt be 10.95 másodperc alatt. De a legkeményebb eredmény Wayne Algenio nevéhez fűződik, aki 22!! DB CAROLINA REAPER-t pusztított el 1 azaz EGYETLEN EGY PERC ALATT!!!
Carolina_Reaper_pepper_pods

Otthoni termesztését tökéletesítették, az egyszerű „tartsd melegen, fényben, locsold!” Szabállyal. Ez azt jelenti, hogy minimum 20 °C hőmérséklet, nedves táptalaj (nem túllocsolt, és napokig elhanyagolt) és páradús napfényes környezet (konyhaablak). A növény e szabályok betartásával megnőhet 40 cm-re is. Gyümölcse labdára hasonlít, aminek a vége „kutya rágta” alakú. Íze leszámítva azt a pár milliós erősséget, egyébként élénk gyümölcsös. Ültetés után 30 nappal már kiültethető nagyobb cserépbe.

A chilik közül ő keményfiú, és ez vitán felüli. Erős, karakteres íze toronyként magaslik ki a többiek közül. Termesztőknek kötelező, kezdőknek is ajánlott, mivel ez alapdarab a repertoárból.
Chili paprikák termesztéséről és gondozásáról szóló könyv megvásárolható az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/key-maguire-hogyan-termesszunk-es-tartositsunk-chiliket-es-mas-paprikakat-konyv-773

 

Chilipaprika Termesztői Készletek megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112

 

Chili Paprika Magok megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/magok-keszlet-nelkul-117