tabasco-chilli-plants-900x600

Mexikóból származik, de mivel a szószt Louisianában találták fel, tömegesen ott is kezdték termelni. Nagyon hasonlít a cayenne-i paprikához és azzal azonos feltételek mellett termeszthető. A tabasco paprikát se frissen, se szárítva nem szokták használni; majdnem a teljes termésből különféle csípős szószokat készítenek (amelyek közül persze a Tabasco szósz a leghíresebb).

tabasco_1

A kúp alakú bokorrá növő, igen termékeny növény kb. 150 cm-re nő meg. A faj többi változatához hasonlóan felálló paprikái 1 cm szélesek, 4–6 cm hosszúak. Éretlenül sárgásak, éretten élénkpirosak. Ízük a csípősség mellett enyhén kesernyés. A belőle készült szószt az 1800-as évek közepén egy louisianai úriember fejlesztette ki, és az meghódította a világot. Szószokba, mártásokba keverik, pizzára, makarónira öntik.

tabasco_szósz

Erre nemcsak az íze miatt alkalmas, hanem azért is, mert vékony húsa igen leveses. A paprikát először felaprítják és besózzák, majd több évig fahordókban fermentálják. A csípős léhez végül az eltarthatóság és az ízhatás javítása érdekében ecetet adnak.
Nagyon erős típus, amikor beérik a termése narancsra vagy pirosra változik a színe.

A Tabasco Chili Paprika Termesztői Készlet megvásárolható az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112/tabasco-pepperoni-termeszto-keszlet-830