Peruvian-White-Habanero_1

A White Habanero paprika, azaz a „fehér havannai” nyersen átültetve a magyar nyelvbe, egy nagyon felkapott chili paprikafajta, amit eredetileg már 3000 éve termesztenek az Amazonas partjai mentén az indiánok. Elterjedt a karibi térségben, majd tovább a Yucatán- félszigetre, és behálózta az egész világot. A chilik népszerűsége egyre nő a világon, és velük együtt terjednek el a különleges fajták is, mint például esetünkben a White Habanero is.

A cserje Dél-Amerikában 120 cm-re is megnő, de Európában a megváltozott klíma hatására is nagyra, akár méteresre is megnő. Virága fehér, a pártája kissé zöldes, a portokok lilák. Csomónként 2–6 paprikát hoz, ami ritkaság: a paprikafajok többsége egy-egy termést nevel egy ponton.
Gyümölcse fehér, vastaghúsú, szabálytalan formájú. Extrém csípős, akár a 300 000 SHU-t is elér a  Scoville-skálán.

White_Habanero

11–22 napig csírázik, és utána 95–100 nap alatt érik be a trópusokon – nálunk jóval lassabban. Palántázásnál tartsunk a növények között 45 cm távolságot! Napos helyet igényel, de érzékeny az erős UV sugárzásra és nehezen fejlődik, árnyékosabb, de meleg zugban hamar nagyra megnő.

Tápoldattal különösen jól fejlődik, de a virágzás kezdetétől ne használjunk tápoldatot, mert virágait eldobja! Ha melegházban neveljük, vagy sikerül elcsípnünk egy jó nyarat, a mi éghajlatunkon is meglepően megnőhet, akár méteresre is. Paprikái hasonló méretűek lesznek, mint a karibi klímán, csípősségük és aromájuk is megegyezik.

A termesztésük esetében a leírt adatok a kinti termesztésnek felelnek meg. Minden chili paprikát, beleértve a White Habanerot is, odabent a lakásban, házban, irodában az év minden szakában ültethetünk és termeszthetünk, csak fényes helyre kell tenni őket, és locsolni kell.

A White Habanero Chilipaprika Termesztői Készletek megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/white-habanero-feher-habanero-chili-termeszto-keszlet-831

Chili paprikák termesztéséről és gondozásáról szóló könyv megvásárolható az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/key-maguire-hogyan-termesszunk-es-tartositsunk-chiliket-es-mas-paprikakat-konyv-773