A vörös havannai 12 évig tudhatta magáénak „a világ legerősebb chili paprikája” címet (1994-2006). Ezt a fajtát Dél- Kaliforniában Frank García nemesítette ki. Brutális erős a Scoville- skálán 500.000 SHU-val biztosított a helye az elit erős paprikák között.
Nagyon kedveli a napos és meleg helyeket. Termése bőséges, és szapora. A bokor kb. 1 méter magasra is megnő. Gyümölcse íze nagyon hasonlít a narancséra, ezért is kedvelik annyira. Ideális salsa-mártásokhoz, halakhoz, valamint szárítva kiváló őrleményeket csinálnak belőle.
A csirázási hőmérséklete 22-28 °C között van, ezt kint üvegházban tudjuk elérni, ha haszontermesztésben gondolkozunk. Nagyon lassan csirázik, 10-18 nap alatt bújik ki. Friss jól tápoldatozott és jó vízelvezetésű helyre van szüksége, amit megfelelő fényellátással is biztosítottak.
A termesztésük esetében a leírt adatok a kinti termesztésnek felelnek meg. Minden chili paprikát, beleértve a Red Habanerot is, odabent a lakásban, házban, irodában az év minden szakában ültethetünk és termeszthetünk, csak fényes helyre kell tenni őket, és locsolni kell.
A Habanerot főleg jellegzetes, trópusi gyümölcsös íze miatt kedvelik. Húsa nem vastag, frissen mégis lédús. Nemcsak az USA-ban és Mexikóban használják csípős szószok készítésére, de időnként az európai konyha is elvarázsol vele egy-egy pikáns szószt. A Feldolgozásához húzzunk védőkesztyűt!
Chilipaprika Termesztői Készletek megvásárolhatóak az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112/piros-habanero-csipos-chili-750