piros_eper2

Sokszor voltam már hegyi túrákon, és mindig találkoztam már a pici kis szamócákkal. Csipegetésük közben elgondolkoztam, hogy milyen jó lenne, ha ezek a kis finom eprecskék, olyan nagyok lennének, mint a piaci eper, és ugyanilyen finomak maradnának. Ezen most már fölösleges gondolkoznom, hiszen itt van az alpesi piros szamóca.

Szinte a világ minden országában megtalálható gyümölcs, Ázsiából származik, de már az őskorban is fogyasztották a vadon termő fajtáját. Nagyon jó az alkalmazkodó képességű növény. Hazánkban is bárhol termeszthető, azonban az ország déli részén sokkal hamarabb terem és érik meg. Az eltérés akár három-négy hét is lehet. Eltérő a virágzásának ideje is, és mivel elhúzódó a virágzása a termés folytonossága is elhúzódik.

piros_eper1

Az alpesi eper, nagyon meleg tűrő növény, ezért nagyon bőséges a víz és a tápanyag igénye is. Nagyon fontos elvégezni ültetés előtt a talajfertőtlenítését, hogy egészséges szemeket szüretelhessünk. Mikor megtörtént a talaj megfelelő előkészítése, használjunk fekete fóliát a földterület eltakarására, mely nagyon sok az előnyt jelent a termesztés során. Nem gyomosodik el a növény, megmarad a víztartalék, mivel nem szárad ki a föld, kisebb a romlás veszélye, és előnye még, hogy kevésbé szennyeződnek el a szemek.

Általában az eper ültetvényeket három évnél hosszabb ideig nem szoktuk megtartani, érdemes az ültetvényt időközönként megújítani. A sikeres termés alapja, a jó palánta, mely palántákat az indákról szedjük, így nem jelent nehézséget szaporításuk.

A Piros Alpesi Eper Termesztői Készlet elérhető az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/gyumolcsok-116/piros-alpesi-eper-keszlet-745