curry

Valójában kétféle különböző növényről beszélünk, mikor a curry-t mondunk. Elsőre ugyan mindenkinek a pikáns távol-keleti fűszer ugrik be, de a másik növény ennél sokkal izgalmasabb, és szebb, mint azt gondolnánk.

Az utóbbi években a hipermarketekben kapható cserepes fűszernövények között néha felbukkan egy “curry növény” becenévre hallgató palánta, amelynek ezüstfehér levélkéi vannak. Az íze kellemes, de ennek a Helichrysum italicum nevű növénykének sem botanikailag, sem ízhatás szempontjából semmi köze nincsen a valódi karilevélhez. Ha egy karileveles receptet helyettesíteni szeretnél valamivel, próbálkozz inkább néhány másodpercig pirított lepkeszegmag használatával, adj hozzá citromhéjat, és esetleg még egy nagyon kevéske rozmaringot. A karilevél hindí neve karípattá.

curry2

A curryfű örökzöld, nem téltűrő félcserje. Alacsony, bokros növésű. Levelei keskenyek, ezüstös zöldek. Enyhe curry szagot árasztanak. Fűszerként használható. Virágai nyár végén nyílnak. Az apró sárga szalmavirágok, melyeknek szintén curry illatuk van. Az apró ágakat főzik az ételbe, levesekbe, pörköltekbe, rizsbe, zöldségekbe és más ételekbe. Levelei savanyúságok, tojásos és csirkés ételek ízesítésére alkalmas. Egy csokrocska curryfű a kamrába és a szekrénybe, a molyok máris elmenekülnek.

A Curry Virág Termesztői Készlete elérhető az alábbi linken:
http://www.neveldfel.hu/gyumolcsok-116/curry-virag-732