top5_Habanero-Pepper

Bár a chilik érzékeny növények, és télen, amikor a hőmérséklet túlságosan lecsökken, elpusztulnak, hiszen évelőként viselkednek. Beltérben, vagy konyhában, ahol mélynyugalmi állapotban simán átvészelik a mínuszokat, és a téli hónapokat.

Így a fagy múltával könnyen, és viszonylag hamar kijutnak a szabadba, ezzel előnyben lesznek a friss, magról ültetett chili paprikákkal szemben.
Nem utolsó szempont az is, hogy minél idősebbek a chili paprikák, annál bőségesebb a termésük.

1024px-Capsicum_frutescens

Az átteleltetés különösen a csípősebb, lassabban növő, vagy beérő fajtáknak kedvez, mint amilyen a Tabasco, vagy a Habanero Chili. A legnehezebb a Capsicum Annuum fajtacsalád tagjait átteleltetni. (Ezen fajtacsalád tagjai egyévesként viselkednek, nem érdemes őket megtartani, hiszen a magyar fajtákkal ezek állnak a legközelebbi rokonságban.)

chili_ metszés3

Felkészülés a Téli Időszakra:

1. Amikor az Őszi időszak közepén csökken a hőmérséklet, célszerű előkészíteni a növényeket a télre.
2. A legerősebb, és a legegészségesebb példányokat válasszuk ki az átteleltetésre.
3. Tegyük a növényeket fűtött melegházba, vagy meleg, napos ablakpárkányba, és szedjünk le minden paprikát róla. ( Az éretleneket is szedjük le, hiszen leszedve is beérnek.)
4. 5 cm-re vágjunk vissza minden ágat! Ez drasztikusnak tűnik, de így a chili paprika nem pazarolja a télen eléggé megcsappant energiáit az új hajtások képzésére.
5. Ültessük át a növényeinket friss komposztba, és csak akkor öntözzük, ha feltétlenül szükséges, a földjük épphogy nedves legyen.
6. Amint tavasszal megindul a friss hajtások növekedése, a hajtások serkenésére kapjanak magas nitrogéntartalmú trágyát.

Jalapeno_Estonia_1

Bármilyen információ a chilikről, gyümölcsökről, és növényekről megtalálható ezen az oldalon:
https://chilitermesztes.hu/

Növények, chilik, és egyéb termesztői készletek az alábbi oldalon megrendelhetőek:
http://www.neveldfel.hu/