A szárítás a chilik tartósításának legrégibb, és leghagyományosabb módja. A meleg klímájú országokban, mint például India, vagy Mexikó eléggé ismert a napra terített chili paprikák látványa. A legtöbb paprika szárítható, de valamelyik fajta jobban szárad, mint a többi, különösen a vékony héjú, kevésbé húsos fajták. (Cayenne). A húsos fajták, például Jalapeno, vagy a Santa Fe Grande, nem száradnak jól, de füstölve, vagy savanyítva kiválóak.

szárított_chili1

Az előző részben a szárítási folyamatok voltak felsorolva, ez a rész az azt követő folyamatokat, és lehetőségeket mutatja be.  Mégpedig könnyű megoldásokat tár fel, amivel a szárított chili paprikákat tárolhatjuk, anélkül, hogy azok veszítenének erejükből, vagy ízvilágukból.

Tároljuk a szárított chilit nedvességtől, párától védő dobozban, vagy a legjobb, ha üvegben lehetőleg száraz, sötét, hűvösebb helyen. Ezekkel a feltételekkel akár évekig is elállnak. Ugyanakkor a legmegfelelőbb felhasználási idejük hat hónap. A sötét pettyek a chiliken árulkodnak arról, ha nedvességet kapott. Ezeket ki kell dobni. A szárított chilit beáztathatjuk. Levesekben, vagy szószokban belemorzsolva tökéletesen kiadja ízét, és erejét. Egészben currykben vagy ragukban is felhasználhatjuk.

szárított_chili3

Ha sok szárított chilink van, érdemes pehellyé, vagy porrá törni őket, mivel úgy kisebb helyet foglalnak. A megtört, és porrá őrölt chili azonban sokkal gyorsabban elveszíti az esszenciális olajait, mintha egészben maradna. Tegyük a szárított chiliket összetörve darabokra a konyhai robotgépbe, és aprítsuk addig, míg kemény őrleményt nem kapunk. A másik módszer, hogy mozsárban törjük össze. Ügyeljünk arra, hogy ne lélegezzük be!
A chili pehely kiváló sült zöldségekre hintve, húsokba dörzsölve, vagy használhatjuk olajba keverve csípős, és gyümölcsös páchoz.

A szárított chili paprikát porrá is őrölhetjük, de tartsuk észben, hogy frissen őrölt chili íze a legjobb, ezért ne készítsünk előre nagy adagokat. Fűszermalomban, vagy kávédarálóban őröljük meg (innentől érdemes azt a készüléket csak erre a folyamatra tartani). Szupercsípős fajták esetén mindig viseljünk maszkot, és védőszemüveget. A daráló tetejét kocogtassuk meg, mielőtt leemelnénk, hogy a por leülepedjen. Az őrölt chilit légmentesen záródó üvegekben tároljuk.

Egy érdekes eljárás maradt a végére. Ugyanis ez a beáztatás, szárítás után. Mondott volt ugyanis, hogy ne érje nedvesség, de ez alól kivétel ez az egyedi eljárás. bizonyos mexikói, és indiai ételekhez felhasználás előtt a szárított chiliket be kell áztatni. Tegyük meleg vízzel teli tálba és egy kis tányérral lesúlyozva hagyjuk 30 percig ázni. Ezután már fel lehet aprítani currykbe, ragukba, salsákba, pasztává turmixolhatjuk, de meg is szokták tölteni.

Nézzen szét oldalunkon, és válogasson a szép számú, különböző Chili Paprika Termesztői Készletekből:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112