A világ forróbb tájain, Törökországban, Indiában, valamint Dél-Amerikában, és ugyebár nálunk is Magyarországon mindenütt hosszú, piros chilifüzéreket látni. Fantasztikusan néznek ki, egyúttal a napon való felfüggesztés a chilik szárításának, tartósításának hagyományos módja. A tartósításáról, szárításáról előzőekben bővebben írtam.

füzér1

Szükséges hozzá pár dolog:
– egy nagy tű
– vékony zsineg, vagy horgászzsinór (damil)
– sok érett chili paprika, lehetőleg vékony héjú, gyorsan száradó fajtákból, mint például Cayenne (inkább piros chiliket használjunk, mint zöldeket, mert nem biztos, hogy leérnek pirosra)

füzér2

1. Kössünk a zsineg végére egy jó nagy csomót, és fűzzük át a másik végét a tűn.

2. A tűt a chilik kocsányán szúrjuk át, itt kezdjük felfűzni őket.

3. A tű mutasson felfelé, a kocsányokat pedig végükön szúrjuk át, hogy a chilik hegye lefelé álljon.

4. Menet közben rendezzük el a chiliket, hogy ne maradjanak hézagok a füzérben.

5. Amikor végeztünk, kössünk csomót a füzér felső végére.

6. Akasszuk a füzért meleg, száraz helyre, ahol sok nap éri. Távolítsuk el minden paprikát, amelyik rothadni kezd.
füzér3jpg

Végül a legszebb füzér, amit valaha alkotni lehet, és szinte már díszítő, és dekorációs értékekkel rendelkezik, és minden hobbi chili termesztő álma egyszer ilyet kirakni a kerti konyhában, nem más, mint a Mexikói Ristra. Nehezebb megcsinálni, mint a sima füzért, de a látvány mindenért kárpótol.
A hagyományos, bár nehezebb mexikói módszer szerint chili csokrokat kötünk fel egy zsinegre, majd ezeket egy hosszabb erősebb kötél köré tekerjük, amit egy gerendáról, vagy szemöldökfáról lógatunk le.

Nézzen szét oldalunkon, és válogasson a szép számú, különböző Chili Paprika Termesztői Készletekből:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112