A savanyítás egyszerű, hagyományos tartósítási mód, és mi magyarok így szeretjük a legjobban csinálni. Savanyúságként is kiválóan funkcionál a chili paprika mindegyik fajtája. Ezért is jó módszer a savanyítás, mert mindent beletehetünk savanyúságnak. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy még egy évig szedés után élvezhessük a chili paprikáink ízét, és vonzó állagát.

savanyúság2

Először mossuk ki, és sterilizáljuk az üvegeket, hogy megszabaduljunk a baktériumoktól. Ezt forró vizes mosogatógép programmal is megtehetjük, vagy lobogva forró vizet öntünk az üvegekbe, és 20 percig állni hagyjuk, vagy alapos elmosogatás után sütőben szárítjuk ki őket. Közvetlenül a felhasználás előtt végezzük el ezeket az előkészületi lépéseket. Mindig meleg üvegbe öntsük a savanyúságot, hogy ne hűljön le, mielőtt rácsavarnánk a tetejét. A savanyított chili egy évig eláll.

savanyúság3

Szükségünk van hozzá:
– 6 nagy steril befőttesüvegre
– 1,5 liter borecetre, vagy almaecetre (malátaecet nem jó, mert lenyomja a chilik ízét)
– 0,5 l víz
– 0,5 kg cukor
– friss chilik
– só, egész bors, babérlevél, fokhagyma, vöröshagyma, és bármi egyéb, amivel ízesíteni szeretnénk

  1. Keverjük el az ecetet, a vizet, és a cukrot, egy nagy lábasban
    2. Forraljuk fel, majd gyöngyöztessük néhány percig.
    3. Rakjunk tele chili paprikával a 6 nagy befőttesüvegünket, majd mindegyikre dobjunk rá 1 teáskanál sót, néhány babérlevelet, egész borsot, valamint ízlés szerint fokhagymát, és egyéb fűszereket.
    4. Töltsük fel az üvegeket a cukros- ecetes keverékkel.
    5. Óvatosan keverjük át a chiliket, hogy megszabaduljunk a légbuborékoktól, majd szorosan zárjuk le az üveget.

A savanyítás amúgy is közel áll a magyar konyhához, így ezzel a módszerrel nagyon finom savanyúságokat csinálhatunk a paprikáinkból, amit aztán finom pörköltekhez, vagy sültekhez, boldogan falatozhatunk, és nem megy kárba a chili termésünk sem.
savanyúság1

Nézzen szét oldalunkon, és válogasson a szép számú, különböző Chili Paprika Termesztői Készletekből:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112