Karácsonykor szinte ellep minket az ünnepi menük elkészítése. Valakinek a hagyományos menük, valaki új menükkel próbálja az ünnep varázsát elhozni otthonába. De ha a csípősségről van szó, mind a két menüben szerepel, éppen ezért összeszedtem pár ínycsiklandó receptet chilivel, a kevésbé csípőstől, az extracsípősig.

De mielőtt nekiállunk a főzésnek, át kell venni az alap dolgokat, amik nem kerülhetik el a figyelmünket. A legtöbb chili termesztő tisztában van az alábbi dolgokkal, de aki nem az ez alatti részt ne hagyja ki! Minden chilis receptnél, ezeket a dolgokat szem előtt kell tartani!

főzés_chili3

Figyelmeztetés!
Ha nagyon csípős chili paprikát aprítunk fel, mindig viseljünk kesztyűt (eldobható gumikesztyű is tökéletes). Ha ezt elfelejtjük, annak nagy ára lehet, ugyanis, ha megdörzsöljük a szemünket, vagy a szánkhoz nyúlunk vele, az komoly fájdalmat tud okozni.
Szintén fontos dolog a chiliknél, hogy őrlésnél, aprításnál, vagy szósz készítésénél, a szem és légző utak védve legyenek. És a frissen fortyogó chili szószba, ne akarjunk beleszagolni!

Előkészítés!
A csípős chili paprikákat, mindig a kocsányuknál fogjuk meg, természetesen kesztyűben. A magok eltávolításához vágjuk le a bogyó tetejét, és görgessük tenyerünkkel a chilit, amíg a magok ki nem potyognak. A csuma és az erek eltávolításához vágjuk félbe a paprikát, vágjuk ki belőle a fehér központi részt. Ha elég gondosak vagyunk, ezt érintés nélkül, a termés két oldalát fogva is megtehetjük.

főzés_chili1főzés_chili2

————————————————————————————————————————————-

Kezdésnek egy gyorsan elkészíthető recepttel kezdhetünk, a Pikáns Salsával. Tökéletes kísérő saláták, húsételek, grillezett halak mellé, de önmagában is fantasztikus. Lényegében egyfajta mártogatós.

Hozzávalók:
6 érett paradicsom, 1 apróra vágott lilahagyma, 1-2 ek apróra vágott zöld chili (Jalapeno), 2 sült piros színű paprika, 1 ek zúzott fokhagyma, 1 db lime leve, 1 csokor felaprított korianderzöld

salsa_szósz_prof

Elkészítés:
Vágjuk félbe a paradicsomokat, távolítsuk el a magokat, majd a húsokat vágjuk apró kockára, majd ezeket a többi felaprított zúzott alapanyaggal egy tálban összekeverve felhasználásig, tároljuk hűtőben.

Nézzen szét oldalunkon, és válogasson a szép számú, különböző Chili Paprika Termesztői Készletekből:
http://www.neveldfel.hu/paprikak-112