A hummusz az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben fogyasztott étel a Közel-Kelet országaiban. A hummus a csicseriborsó arab megfelelője, ami a hummusz legfőbb hozzávalójának számít. A hummusz eredete vitatott. Ennek oka, hogy a hummusz olyan régóta ismert ételnek számít és olyan sok változata létezik, hogy a pontos eredete az évszázadok alatt elveszett. Néhány forrás szerint a hummusz az egyik legrégebb ismert étel, hiszen egyes források szerint a csicseriborsót már az ókori Palesztinában is fogyasztották, Mezopotámiában a csicseriborsó volt az egyik legkorábban termesztett termés, illetve az ókori Rómában is általánosan elterjedt ételnek számított. Más források szerint Saladin készítette először a XII. században. (Saladin kurd muszlim volt, akit elsőként lett Egyiptom és Szíria szultánja.) Az első írott recept a XIII. századi Egyiptomból származik.

hummusz

A hummusznak rengeteg változata létezik világszerte, mindenütt más ízesítéssel készül. Néhány típusának erős citromos aromája van, máshol különleges fokhagymás, vagy épp fűszeres íze van. A hummuszt főként előételként fogyasztják pita kenyérrel vagy friss zöldségeket mártogatva, tökéletes alternatíva mártogatós szósznak.

Hozzávalók/kb. 4 adag:

250 g csicseriborsó (szárított vagy konzerv)
100 g tahini (szezámmag őrlemény)
0.5 ek őrölt fűszerkömény
1.5 tk chili (én tört chili paprikát használtam)
3 ek citromlé
1.5 ek olívaolaj
1 ek sű
2 dl víz (főzővíz)

hummusz (1)

Elkészítése:
Néhányszor mossuk át jó alaposan a csicseriborsót, és tiszta vízben egy éjszakán át áztassuk. Hagyjunk elég vizet a tálban a csicseriborsón, mert a víz nagy részét fel fogja szívni az éjszaka folyamán, és körülbelül kétszeresére nő. (Természetesen használhatunk konzerv csicseriborsót is, így megspóroljuk az áztatási időt.)

A következő nap egy nagy lábasban tegyük fel a csicseriborsót főni, kb. 1 órán keresztül. (Egy hasznos tipp: tegyünk egy kis szódabikarbónát a főzővízbe, így valamivel gyorsabban megfő.) Addig főzzük, amíg egy villával könnyen szét tudjuk nyomni a szemeket. Amikor készen van, leszűrjük a borsószemeket, és egy tálban félretesszük a főzővizet.

A megfőtt csicseriborsót egy mixerbe tesszük vagy előveszünk egy botmixert, és finomra daráljuk, szükség esetén főzővizet is teszünk hozzá. Ha készen van, hozzáadjuk a tahinit, sót, olívaolajat, citromlét, chilit és ismét átturmixoljuk a masszát, ha még úgy érezzük, adunk hozzá vizet.

Tálaláskor egy kis olívaolajjal meglöttyintjük a tetejét és meleg pitával tálaljuk.

Nézzen szét oldalunkon, és válogasson a különféle termesztői készleteinkből, amik a dísznövényektől, a különleges növényeken át, a chilipaprikákig tartanak: www.neveldfel.hu