Egy érdekes zamatú klasszikus kacsasült újragondolva, egy pikánsabb, és egzotikusabb ízvilágban.
Feldobja a monoton étrendet, és szinte új értelmet ad a kacsasülteknek. Kipróbáltam, és bár kételkedve vágtam bele, az eredményt kóstolván, bátran mondhatom, hogy megérte megcsinálni. A hozzávalók nem a legolcsóbbak, éppen ezért ez egy alkalmi, vagy ünnepi étel.

kacsamell1

1 kg kacsamell (fiatal, bőrös)
3 db narancs
4 ek narancslekvár
2 dkg gyömbér
2 db chili
1 teáskanál rózsabors
3 db zöld kardamom
1 kávéskanál szegfűbors
0.5 teáskanál koriander
1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)
1 kávéskanál fahéj (őrölt)
2 ek méz
1 ek worcestershire-szósz
1 ek szójaszósz (sötét)
1 ek gránátalma szirup
só ízlés szerint (himalája)

A kacsamelleket megmossuk, megszárítjuk, bőrét kockásra beirdaljuk, sózzuk, borozzuk, és egy mélyebb teflonserpenyőben először a bőrös oldalát, majd a másikat is sütjük kb. 5-5 percig erősebb tűzön. Ezt követően elzárjuk a gázt, és lefedjük a húst. Begyújtjuk a sütőt, és előmelegítjük.

A fűszereket mozsárban összetörjük darabosra, a gyömbért, a chilit kicsire szabjuk, és mindent összekeverünk a mézzel, lekvárral és a 2 narancs levével.

A néhány percig fedő alatt pihentetett kacsára ráöntjük a fűszeres szószt, és a forró sütőbe toljuk még kb. 25 percre, míg szép piros színt nem kap.

Pucolunk burgonyákat, felszeleteljük őket, úgy ahogy szeretjük, én héjában sülve szeretem, ezért nagyobb hasábokra vágtam. Egy teflon tepsi vagy sütőtál alját beborítjuk a baconnel, rárétegezzük a krumplikat úgy, hogy minden réteget enyhén sózunk, megszórunk őrölt szerecsendióval.

A sajtot, a tejet, a tejszínt homogén állagúvá dolgozzuk egy kevés sóval, és nyakon öntjük vele a krumpli halmot.  Alufóliával letakarva, a sütőbe tesszük 3/4 órára, majd a fóliát eltávolítva, további 1/4 órán át pirítjuk.

Egy narancsot meghámozunk úgy, hogy a fehér héját is levágjuk, felszeleteljük és a burgonyával, kacsamellel, a fennmaradt, immár sűrű szósszal tálaljuk.

Nézzen szét oldalunkon a chili paprikák, és a különleges növények között: www.neveldfel.hu