Számtalan formája van a chili paprikák fogyasztásának, tálalásának, és állagának. Frissen, vagy szárított darálékként, őrleményként, chili-krém formájában használjuk, de nagyon ügyeljünk a felhasználása során. A friss chilit érdemes gumikesztyűben megpucolni és felszeletelni. Ha rövid időre hideg vízbe tesszük, akkor az elvesz az erejéből; a paprika ereinek és magjainak eltávolításával ugyancsak mérsékelhetjük a csípős ízt.

morugaszósz2

A legkedveltebb formái fogyasztásának a különböző chili paprikákból készült szósz receptúrák. Leggyengébbtől a legerősebbig. Nem kell vele bíbelődni, olyan ízt választunk, amelyet akarunk, sőt, variálhatjuk is őket. Rengeteg szósz létezik a világon, sok márka. De egyvalami nagyon fontos és közös a legjobbakban. Nincs bennük semmiféle hozzáadott adalékanyag, ízfokozó, és egyéb tartósítószer, vagy hasonló anyag. Válogatott chili paprikákból készül, amit gondosan kezelnek, és szelektálnak. Elhanyagolhatatlan tény az is, hogy hazai kistermelő készíti, és hőkezeléssel tartósítja, ami nem tesz kárt, sem az ízben, sem a minőségben.

morugaszósz

A Moruga szósz rettenetesen erős, nem véletlenül van rajta irritatív jelzés. Sem szembe, sem bőrre nem kerülhet. A Scoville skálán közel 2.000.000 SHU ami extrém csípős, és tényleg csak az erőset bírók próbáljanak ki. De nekik ki is kell.

morugakép1

A szósz elérhető az alábbi linken:

http://www.neveldfel.hu/chili-szoszok-120/scorpion-moruga-chiliszosz-brutalisan-csipos-844