shakshouka2

Közel Kelet legimádottabb reggelije, amit rengeteg zöldségből el lehet készíteni, és mindenkinek ajánlott, aki szereti a lecsót, és a tojásos reggeliket. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a Közel-Keletre, ahol leginkább reggelire fogyasztják. Alapreceptje szerint csak: buggyantott tojás, paradicsomszósz, hagyma, chili és fűszerkömény van benne. További hozzávalói lehetnek még: padlizsán, cukkini, paprika, articsóka, burgonya, de akár tofu és kecskesajt is.

Hozzávalók:

3 ek olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál római kömény (csapott)
1 db chili (kicsi)
1 nagy db vöröshagyma
2 közepes db piros kaliforniai paprika
1 db padlizsán (közepes)
1 közepes db paradicsom
60 dkg konzerv paradicsom (2 konzerv, darabolt, hámozott)
1 kávéskanál harissa paszta
1 teáskanál fűszerpaprika (édes)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
6 db tojás
1 csokor petrezselyem
10 dkg kecskesajt

shakshouka1

Elkészítése:
Először a zöldségeket tisztítjuk, majd készítjük elő: a vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprikát félbe, majd keresztbe, csíkokba vágjuk, a padlizsánt negyedbe és szeletekbe, a paradicsomot kicsi kockákba vágjuk (aki nem szereti a héját, tegye forró, majd jeges hideg vízbe és húzza le róla), a kimagozott chilit aprítsuk fel.

Egy nagy (nehéz, lehetőleg vas) serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot.

Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a hagyma, pár perccel után a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán és a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.

Most jöhet a darabolt konzerves paradicsom és a további ízesítés, harissa, só, bors, paprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.

Ha elkészült az étel, készítsünk hat mélyedést a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk így pár percig.

Tálaláskor szórjuk meg egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé meleg pita vagy fehér kenyér.

Nézzen szét oldalainkon a további receptekért, különleges növények leírásaiért, és termesztési útmutatóikért:  www.chilitermesztes.hu

vagy,

magukért a növényekért amiket szívesen termesztene: www.neveldfel.hu