savanyú-erősleves2

A magyarokkal ellentétben a kínaiak a levest általában az étkezés 3/4-énél szokták megenni, hogy a gyomrukban keletkezett apró “pórusokat” is kitöltsék. Persze, ekkor már túl vannak legalább egy tucat más kínai finomságon.

Hozzávalók:

10 dkg csirkemell filé (sertésből is finom)
6 dkg bambuszrügy
0.5 közepes db piros kaliforniai paprika
0.3 közepes db  sárgarépa
2 gerezd fokhagyma
1 dkg fafülgomba (szárított)
1 ek mogyoróolaj
5 csipet fekete bors
2 db chili (lehet erőspaprika krém is)
1 kávéskanál só
5 teáskanál szójaszósz (sötét)
1 dkg cukor
2 ek vörösborecet
1 db tojás
2 evőkanál kukoricakeményítő (langyos vízben elkeverve)
10 csepp szezámolaj (1-2 csepp a leves tetejére, tálaláskor)
2 közepes db zöldhagyma (felaprítva a leves tetejére, tálaláskor)
5 dkg tofu
8 dl víz (vagy csirke alaplé)

savanyú-erősleves1

Elkészítés:

Felaprítjuk egészen kis darabokra (kb. 3x3x3 mm) a fokhagymát, a sárgarépát, az előzetesen langyos vízbe áztatott fafülgombát, a bambuszt, a tofut és a húst.

Felforrósítjuk a wokot (hogy az esetlegesen benne maradt víz elpárologjon), beleöntjük az olajat, enyhén felforraljuk, majd óvatosan átsütjük benne az erős paprikát és a fokhagymát, a keveréket kiöntjük egy tányérba.
Az ezután elmosott wokban 7-8 dl vizet (esetleg csirke alaplét) forralunk fel, majd beleöntjük a felaprított sárgarépát, a fafülgombát, a bambuszt, a tofut és a húst. (Természetesen az étel lábasban is elkészíthető.)

Pár percig főzzük, közben sóval (óvatosan, mert a szójaszósz is sós), borssal, szójaszósszal és cukorral ízesítjük, majd hozzáadjuk a megpirított erős paprika-fokhagyma keveréket, valamint az ecetet.
Összeforralás után elkeverjük benne a langyos vízben feloldott keményítőt, majd gyorsan félrehúzzuk a tűzről, lassan belecsorgatjuk (én villán szoktam átcsorgatni) és körkörösen kavarva eloszlatjuk benne a hőtől gyorsan összeálló felvert tojást.

Tálaláskor (már a tányérban) 1-2 csepp szezámolajat cseppentünk a tetejére, aki szereti, megszórhatja apróra vágott zöldhagymával is.

Nézzen szét oldalainkon a további receptekért, különleges növények leírásaiért, és termesztési útmutatóikért:  www.chilitermesztes.hu

vagy,

magukért a növényekért amiket szívesen termesztene: www.neveldfel.hu