Ebben a többrészes cikksorozatban azt elevenítjük fel, hogy miért olyan különleges ez a növény, és miért imádjuk, miért termesztjük, és persze miért nem unjuk meg!
Több ezer fajtája van a világon
Aki azt állítja, hogy már kóstolta az összes chili paprikát a világon, vagy a legszerencsésebb ember a világon, vagy hazudik. Ugyanis a chili paprika egy nagyon tág körű kifejezés. Mindenféle borstól, a legcsípősebb kapszaicinnal rendelkező gyümölcsökig sorolhatok ebbe a hatalmas családba. Ráadásul egy igen gyorsan mutálódó növényről beszélünk, ami évről évre újabb variációkat eredményez.
Csak Mexikóban 140 lehetséges fajta van egyedül. Amikre mindig hatással van a környezet, talaj, időjárás. Ezek mind befolyásolhatják az alakját, és az ízét, még az erősségét is.
Minden paprikának megvan a maga családja
Amiket ismerünk, azoknak már megvan a családi besorolása. Itt 5 nagycsaládról beszélünk: C. annuum, C. baccatum, C. chinense, C. frutescens, and C. pubescens. A Capsicum Annuum a legnépesebb család, a leggyakoribb és legnépszerűbb chili paprikák innen kerülnek ki. Minden általunk ismert paprikafajta besorolható az 5 család valamelyikébe.
A legrégebbi háziasított növény
Úgy gondolják, hogy a chili paprika volt az első növény, amit az emberek honosítottak. 6000 éves magokat találtak Peru, és Mexikó területén, valamint őskori eszközökön is megtalálták ezeken a területeken a paprika alakot. Tudjuk, hogy az ősi gyógyászat alaptétele volt, rendkívül jó gyógyhatással rendelkezett, és számtalan betegséget ezzel kezeltek/nek. Azt is tudjuk, hogy a Karibi térség receptúrájában is megtalálhatóak, és a tartósítási folyamatokat se tegnap találták ki.. Ez elmondható a Távol-Keleti kultúrára is, bár ott valamivel később honosították.
A többi érdekes ténnyel egy másik cikkben folytatjuk…
Nézzen szét oldalainkon, és tudjunk meg többet: www.chilitermesztes.hu
vagy rendeljen a Chili Paprika Termesztői Készletekből, vagy a Dísznövény Készletekből: www.neveldfel.hu