Pár érdekességgel még ugyan tartozom, de ezt külön szerettem volna kifejteni, mert engem is mozgatott a téma, hogy mitől csípős a chili paprika. Végiggörgettem már a fajtáit, típusait, de az alapkérdést még nem tettem fel magamnak. Így utánanéztem, és tényleg érdekes dolgokat olvastam. Vegyük is át őket ebben a cikkben.

chili_védelem1

A tudósok, és kutatók szerint, a kapszaicin, ami a chili paprikákban van, valójában arra szolgál, hogy megvédje magát, a külső veszélyektől, és a belső fertőzésektől. Ez egy komplex önvédelmi mechanizmus, a rovarok, és az egyéb ízeltlábúak ellen. A rovar rengeteg baktériumot terjeszt, gombás fertőzéseket, és a chili paprikák szempontjából végzetes élősködőket. A kapszaicin igazából pontosan ezért termelődik a paprikákban. A rovar megpróbál táplálkozni a gyümölcsből, ezzel átlyukasztva a felszínét, és bejuttatni a káros gombákat, még a hihetetlen magas kapszaicin koncentrátum ellenére is. Mivel teljesen nem védekezhet ezek ellen, így is eléggé le tudja lassítani a folyamatot.

hot-peppers-can-help-your-heart-722x406

A madarak egyértelműen immunisak a kapszaicinra, ezért fogyasztják is előszeretettel a paprikákat. Majd továbbrepülve végrehajtják a beporzást. Ez teljesen ártalmatlan a paprikák szempontjából, sőt igen hasznos, mert így hibátlanul végigmegy a körforgás. Az érett paprika lekerül a palántáról, és a mag máshol el lesz ültetve.

chili_birds

Kicsit ugorjunk vissza a rovaros elmélethez. A tudósok azzal szerették volna bebizonyítani, hogy elméletük igaz, hogy két eltérő környezetű, de manipulált helyszínre telepítettek paprikákat. Első helyszín egy rovaroktól zárt közeg volt, a másik viszont rovar gyakori környezet volt. Megnyugodva tapasztalták, hogy elméletük igaznak bizonyult, hiszen a rovarokkal teli környezetben termő paprikák jóval csípősebbek lettek, mint a steril környezetben levő társaik.

chili_védelem2

Valószínűnek titulálták azt is, hogy az őskori indiánok sem véletlenül honosították a chili paprikákat, hiszen saját szemükkel látták, hogy amíg a többi gyümölcs körül zsongnak a legyek a chilik körül szinte alig van rovar. Így meggyőződhettek róla, hogy a paprikák nem rejthetnek veszélyes betegségeket. Innen a füstölés, és a szárítás is. Elképzelhető, hogy a Dél-amerikai konyhavilág is emiatt alakult ilyenné.

Nézzen szét oldalainkon, és tudjunk meg többet: www.chilitermesztes.hu
vagy rendeljen a Chili Paprika Termesztői Készletekből, vagy a Dísznövény Készletekből: www.neveldfel.hu