Édes chili szósz – ha nem bírod az erőset

Imre Gábor, 2023.04.30. - Egyéb

Sokoldalú és rendkívül népszerű: az édes chili szósz nem véletlenül sokak kedvence. De hogyan kerül az asztalodra? Eláruljuk, nem csak a boltban vásárolhatod meg. Lessünk be az umami íz mögé!

A cikkben ezekről lesz szó:

  • Miért olyan népszerű a nagy kedvenc?
  • Hogyan használd?
  • Innen jön a szósz
  • Így készül házilag
  • A legismertebb változatok
  • A legjobb ételek édes chilivel

Miért olyan népszerű az édes chili szósz?

Palackban csücsül a szupermarketek polcán, bár valójában Te magad is elkészítheted otthon. Néha thai édes chili szósznak vagy ázsiai édes chili szósznak is nevezik, egyszerre édes, sós, csípős és fűszeres, amely főként vörös chilit, fokhagymát, gyömbért, cukrot és ecetet tartalmaz. A megfelelő ételekkel pedig igazi ízrobbanás a tányérodon. Bármelyik alternatívát is választod, jó döntést hozol, ugyanis nem véletlenül ilyen népszerű a thai szósz. Édes, savanyú, és fűszeres ízek elegye, amely éppen ezért húsokhoz, tésztákhoz, de akár szendvicskbe is zseniális. A sült ételeket remekül kiegészíti, és pont annyira csípős, hogy mindenki imádja.

Innen ered az édes chili szósz

A thai édes chili szószt nam chim kai néven ismerik Thaiföldön. Története Thaiföld történetének Ayutthaya időszakára vezethető vissza. Egy francia diplomata, Simon de la Loubère, aki az imént említett korszak közepén járt Sziámban, írta le a fűszerekkel, fokhagymával, mogyoróhagymával vagy édes fűszernövényekkel készült szószok, valamint a kapi nevű erjesztett garnélapaszta használatát, amelyet általában ízesítésre használtak. A különféle ételekhez használt nam chim több változata is megjelent az idők folyamán. Ezek a korai mártogatós szószok idővel fejlődtek, és különböző regionális változatok és stílusok alakultak ki, amelyek számtalan egyedi íz- és összetevőkeveréket eredményeztek a ma ismert nam chimben.

A thai konyha és a szósz szerepe

A nam chim általában vizesebb állagú, mint a nam phrik (thai chili paszta). Bár a Sriracha szószt közismerten sot Sriracha néven ismerik Thaiföldön (a sot az angol sauce szó thai kiejtése), néha nam chim Sriracha vagy nam phrik Sriracha néven is hívják.

A többé-kevésbé általános és alapvető szószt grillezett vagy párolt tenger gyümölcseihez használják. Ez a szósz fokhagymát, halszószt, cukrot, lime levét és madárszem chilit tartalmaz. Az alaprecept változatait mártogatós szószként használják számos ételhez, a konyha szerves része. A nam chim sok összetevőjét finomra aprítják vagy mozsártörőben összetörik , vagy – nem hagyományosan – turmixgépben őrlik.

Thai konyha alapanyagok

A szósz világkörüli útja

Habár Thaiföldről indult, ma már a legtöbb élelmiszerboltban találkozhatsz vele. A világ minden pontján nagy népszerűségnek örvend. Vegyük például azt, hogy jelenleg 44909 étterem kínál édes chili szószt az étlapján, ez pedig egyértelmű következtetést jelent.

A kedvenc mártás receptek tömkelegét hozta magával, hiszen többféle chili paprika fajta is megfelelő az elkészítéséhez. Habár édes chili szósz házilag is elkészíthető, nem véletlenül gyártják annyian szerte a világban.

Az édes chiliszósz az egyik legnépszerűbb mártás, amelyet különféle ételekhez használnak. De mivel a fogyasztók egyre tudatosabbak, a legtöbb szószban található hozzáadott cukrokkal kapcsolatban, a szószgyártók egyre több egészségtudatos opciókat dobnak a piacra. A hozzávalók tekintetében ez nehezebb ügy, hiszen az egyik fő elem a cukor.

ÉRDEKESSÉG!
Mennyire erős az édes chiliszósz? A Scoville skála értékei alapján a Tabasco szószhoz áll közelebb: ez 50 000 SHU értéket jelent. Mint általában, a felhasznált chili paprika határozza meg a csípős szósz hőfokát. Például a thai édes chili szószhoz általában madárszem chilit használnak, amelynek Scoville-besorolása 50 000 – 100 000 SHU.

Édes chili szósz készítése házilag

A saját elkészítés egyik előnye (amellett, hogy nincsenek felesleges összetevők, frissebb, ízletesebb), hogy szabályozhatod, hogy mennyit készíts. Emellett a készítés öröme sem mellékes, hiszen egy jó recept segítségével könnyen ráfügghetsz a további szószok elkészítésére.

A szósz fő összetevői az ecet és a vörös chili. Nézzük, mik a további összetevők:

  • Friss chili: Használj thai chilit, madárszem chilit vagy paprika keveréket saját ízlésed szerint. Sokszor a boltokban is kapható sambal oeleket alkalmazzák.
  • Víz.
  • Rizsecet: a fehér ecet jó helyettesítője.
  • Cukor: használhatsz helyette mézet is.
  • Chili pehely: opcionális döntés, extra finom lehet tőle a mártás. A leggyakrabban madárszem chili, spur chili, thai chili, japones, chile de arbol esetleg jalapeno kerül bele.
  • Halszósz.
  • Gyömbér.
  • Fokhagyma.
  • Keményítő: a sűrítéshez szükséges.
édes chili szósz összetevők

Édes chili szósz recept lépésről-lépésre

Nézzük, hogy lesz egy kis befektetett energiából személyes kedvenc. Íme egy általad is könnyen elkészíthető recept.

Hozzávalók

  • 240 ml víz,
  • 200 ml rizsecet,
  • 200 g cukor (vagy méz),
  • 2 teáskanál friss gyömbér, reszelve,
  • 2 teáskanál csípős chili paprika, darálva,
  • 2 teáskanál ketchup (opcionális),
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve,
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő.

Így készítsd el

  1. Önts vizet és ecetet egy serpenyőbe; nagy lángon forrald fel. Mehet bele a cukor, a gyömbér, a chilipaprika, a ketchup és a gerezd fokhagymák; 5 perc kell neki ezután.
  2. Tedd a kukoricakeményítőt egy kis tálba; mehet hozzá egy kis víz, keverd simára. A keveréket add hozzá a szószhoz, pár percig melegítsd, hogy besűrűsödjön.
  3. Vedd le a serpenyőt a tűzhelyről; hagyd kihűlni.

Tippek a tökéletes szósz elkészítéséhez

  • A szójaszósz népszerű kiegészítője a thai édes chili szósznak, bár a fenti recept nem ír hozzá. Ha kedveled, mindenképp tegyél bele.
  • Tegyük uborkához, vagy földimogyoróhoz, a vendégek imádni fogják.
  • Enyhe-közepes erősségűt javaslunk. Tudjuk, hogy egyes receptek sok chilit írnak bele, de ennek a szósznak nem célja, hogy lángolj tőle. Adjuk meg a módját, és inkább legyen pikáns!
  • Ha nem szeretnél csípőset, használj kaliforniai paprikát.
  • Zárt edényben a hűtőben 1 hónapig áll el.
  • Fagyasztóba is teheted, így 6 hónapig is élvezheted. Ehhez pár perc még szükséges lehet, ugyanis érdemes kiporciózni.

Különböző édes chili szósz változatok

Nem célunk, hogy feltétlenül csábítóvá tegyük az egyes változatokat, de megértjük, ha több verziót is a hűtőben tudnál. Habár a zsír, szénhidrát, fehérje és kcal profilt nézve nem az egészség netovábbjai ezek a szószok, mivel általában valami mellé adjuk, mi arra bíztatunk, próbáld csak ki mindet.

Thai édes chili szósz

Az eredeti receptben a madárszem chili mellett megjelenik a halszósz is, mint hozzávaló. A klasszikus változat, amely ezekkel az összetevőkkel indult hódító útjára, és kihagyhatatlan, ha szereted az édes chili szószt.

Vietnámi édes chili szósz

A vietnámi változat, a Nước chấm, halszósszal, friss lime levével, fokhagymával és cukorral készül. Gyakran tesznek bele reszelt sárgarépát is, és elsősorban a nyári tekercs mártogatósa.

Indonéz édes chili szósz

Az indonéz változat, a Sambal Terasi, szárított garnélapasztával, madárszem chilivel, fokhagymával, cukorral, sóval és citrusfélékkel készül. Gyakran sült ételek mellé vagy mártogatós szószként tálalják.

Kínai édes chili szósz

A kínai verzió fő különlegessége a miso paszta. A miso sóval fermentált szójababból készül, igazi umami élmény, amely remekül áll az édes-csípős kombinációjának.

Nyugati édes chili szósz

A nyugati verzióban már gyakran használnak ketchupot vagy srirachát plusz ízesítőként. De a szójaszósz is megjelenhet benne.

Extrák édes chili szószhoz

Ha fel szeretnéd turbózni a szószod, az alábbi hozzávalókat is bátran használhatod benne:

  • gyömbér,
  • koriander,
  • lime,
  • halszósz,
  • bazsalikom,
  • citromfű.

Valójában csak kreativitás kérdése, hány percig szeretnéd elkészíteni a pikáns szószodat: ez a hozzávalók függvénye is. Hiszen minél több elem, annál több idő, és energia az asztalra tenni ezt a mártást.

A friss ízek, az extra fűszerezés mindenképpen jól áll neki. Emellett persze a chili paprika mibenlétét is változtatgathatod benne.

Az édes chili szósz felhasználása

Fehérje és zsír mellé ideális: így mindenféle hús remek kiegészítője. De persze kcal szegény ételek mellé is ideális, hiszen saláták, zöldségek finom társa ez a szósz. Mivel ázsiai konyháról beszélünk, az alábbi ételek mellé zseniális párosítás:

  • Kínai Wonton tészták,
  • Párolt, töltött gombócok,
  • Tavaszi és nyári tekercsek,
  • Tojástekercs,
  • Csirkeszárnyak,
  • Grillezett, sült csirke vagy lazac,
  • Grillezett vagy bundázott garnélarák,
  • Zöldségek,
  • Csirkefalatok,
  • Húsgolyók,
  • Sült kalamári,
  • Sült tofu,
  • Csirke/hús/tenger gyümölcsei kebabok,
  • Mozzarella rudak,
  • Sültkrumpli,
  • Sült rizs,
  • Szendvicsek,
  • Tésztaételek.

De jó kiegészítése lehet mártogatósoknak vagy marinádoknak, és grillezéshez, sütéshez is csodásan passzol.

édes chili szósz mihez passzol

Az édes chili szósz mihez passzol?

Ha még mindig nem győztünk meg, kezd az alábbiakkal:

  • rák és hal,
  • csirke és sertés,
  • tofu,
  • zöldségek,
  • saláták.

A legnépszerűbb márkák

  1. Thai Kitchen Sweet Red Chili Sauce: a Thai Kitchen márka népszerű az édes chili szószok terén, és sokan szeretik a gazdag, édes, és enyhén csípős ízét. Tökéletes grillezéshez, wokban készült ételekhez, vagy akár mártogatósnak is.
  2. Blue Dragon Sweet Chilli Sauce: a Blue Dragon márka az egyik legismertebb az ázsiai élelmiszer márkák között, és az édes chili szószuk szintén nagyon kedvelt. Finom íze és kellemes csípőssége miatt sokan szeretik.
  3. Mae Ploy Sweet Chilli Sauce: a Mae Ploy édes chili szósz igazi thaiföldi klasszikusnak számít, a márka sokféle ázsiai alapanyagot és szószt gyárt. Az édes chili szószuk enyhén csípős, édes-savanyú ízű, remekül passzol csirkehúshoz, rákhoz vagy zöldségekhez.
  4. Flying Goose Sriracha Sweet Chilli Sauce: bár a Flying Goose Sriracha főleg a csípős szószairól híres, a márka édes chili szószát is érdemes megkóstolni. Ez, mint a legtöbb mártás, édes és csípős egyaránt, így kiváló választás azoknak, akik szeretik a fűszeresebb ízeket.
  5. Heinz Sweet Chilli Sauce: a Heinz márka nem csak a ketchupok és más szószok terén ismert, hanem az édes chili területén is. Egy univerzális és könnyen elérhető termék, ami tökéletes választás azoknak, akik gyorsan a magukénak tudnák az édeschili adagjukat.
chili webáruház banner
chili webáruház banner