Március 15-én megemlékezünk azon hősökről, akik szembeszálltak elnyomóikkal, és hosszú harcok, és veszteségek árán lekényszerültek tenni a fegyvert a hatalmas túlerővel szemben, nekünk, magyaroknak akkor, és most is hitet, és erőt adtak. Hatalmas tiszteletet érdemelnek minden magyartól, emlékük örökké él szívünkben.
Ezen nap alkalmával nem más kerül terítékre, mint a jó magyar hegyes erős paprika, ami nem csak hungarikum, de már védjegy is a magyar konyhában. Tipikus magyar, nagyot üt, és sokáig fáj. És nem szabad lebecsülni. Bár eredetileg a családfája Dél-Amerikához köthető, amit bármikor le kell tagadni, mert a miénk volt, és miénk lesz, egészen régóta termesztjük, és használjuk szinte mindenre. Nem csak ételként jó, köretként, és ételízesítőként is. De iskolában azért használtuk őket, egy két szívatásra is.
Erőssége alapján ugyan 2000-8000 SHU körül van, de más metódusú, mint a chili paprikák, ugyanis ez a paprika idézve nagyapáink szava járását „betyárul csíp”. Alakja hosszú, keskeny, bogyói hegyesek. Ha hagyjuk beérni zöldből-sárga- narancs-karmazsin lesz. Minél tovább hagyjuk érni, annál erősebb lesz. Gyorsan nő, korán terem, vetés után 80 nappal szedhető. Nem kell neki akklimatizáció, mert a magyar klímához szokott, és csak itt tud nálunk a legmegfelelőbben teremni. A paprikát érdemes tél végén, vagy kora tavasszal vetni tálcába takarás alá.
Lehet nem a legerősebb paprika a világon, és lehet nem is annyira különleges, de a miénk.
Bár a www.chilitermesztes.hu és a www.neveldfel.hu sok chili paprikát, és egyéb különleges növényt árul, ez a paprika nincs közte, ugyanis számtalan helyen, minden sarkon kapható, és bár fontosnak tartjuk, hogy minden érdekes paprikáról írjunk, nem felejthetjük el azt, ami a miénk.
Mert ha nem lenne ez a paprika, mindig hiányozna valami a gulyáslevesből, a halászléből, a pörköltekből, a zsíroskenyerekről, és nagyjából mindenről.