Március 15-én megemlékezünk azon hősökről, akik szembeszálltak elnyomóikkal, és hosszú harcok, és veszteségek árán lekényszerültek tenni a fegyvert a hatalmas túlerővel szemben, nekünk, magyaroknak akkor, és most is hitet, és erőt adtak. Hatalmas tiszteletet érdemelnek minden magyartól, emlékük örökké él szívünkben.

hegyes_erős_kokárda.JPGEzen nap alkalmával nem más kerül terítékre, mint a jó magyar hegyes erős paprika, ami nem csak hungarikum, de már védjegy is a magyar konyhában. Tipikus magyar, nagyot üt, és sokáig fáj. És nem szabad lebecsülni. Bár eredetileg a családfája Dél-Amerikához köthető, amit bármikor le kell tagadni, mert a miénk volt, és miénk lesz, egészen régóta termesztjük, és használjuk szinte mindenre. Nem csak ételként jó, köretként, és ételízesítőként is. De iskolában azért használtuk őket, egy két szívatásra is.

hegyes_erős1.JPG

Erőssége alapján ugyan 2000-8000 SHU körül van, de más metódusú, mint a chili paprikák, ugyanis ez a paprika idézve nagyapáink szava járását „betyárul csíp”. Alakja hosszú, keskeny, bogyói hegyesek. Ha hagyjuk beérni zöldből-sárga- narancs-karmazsin lesz. Minél tovább hagyjuk érni, annál erősebb lesz. Gyorsan nő, korán terem, vetés után 80 nappal szedhető. Nem kell neki akklimatizáció, mert a magyar klímához szokott, és csak itt tud nálunk a legmegfelelőbben teremni. A paprikát érdemes tél végén, vagy kora tavasszal vetni tálcába takarás alá.

Lehet nem a legerősebb paprika a világon, és lehet nem is annyira különleges, de a miénk.

hegyes_erős2.JPG

Bár a www.chilitermesztes.hu és a www.neveldfel.hu sok chili paprikát, és egyéb különleges növényt árul, ez a paprika nincs közte, ugyanis számtalan helyen, minden sarkon kapható, és bár fontosnak tartjuk, hogy minden érdekes paprikáról írjunk, nem felejthetjük el azt, ami a miénk.

Mert ha nem lenne ez a paprika, mindig hiányozna valami a gulyáslevesből, a halászléből, a pörköltekből, a zsíroskenyerekről, és nagyjából mindenről.