Vegetáriánusoknak kedveskedve, és bizonyítva azt is, hogy a chili paprika nem csak húshoz illik tökéletesen, hanem az egyszerűbb, kevésbé kalóriadús ételekhez is. Egy igazi zöldségbomba, ami kellemesen csípős, és pikáns. Bármikor elkészíthető, és büntetlenül lehet fogyasztani. Az arab konyha alapkörete, de náluk ez olyan köret, ami önállóan is megállja a helyét. A diétások figyelmébe ajánlva ez a saláta cukormentes, laktózmentes, tejmentes, és tojásmentes. Fogyasztása melegen köretként húsok, halételek mellé, hidegen salátaként magában ajánlott.

bulgursalata (1).jpg

Hozzávalók:

25 dkg bulgur-quinoa keverék (vagy külön- külön, vagy csak az egyikből is lehet)
1 nagy db sárgarépa
4 közepes db csiperkegomba
15 dkg zöldbab
20 dkg brokkoli
1 gerezd fokhagyma (nagy)
4 ek olívaolaj
1 kk. balzsamecet (krém)
1 kávéskanál citrombors
1 csokor petrezselyem (vagy koriander aprítva)
1 kk. chili
0.5 kk. gyömbér
só ízlés szerint

bulgur_salata.jpg

Elkészítés:

Megtisztítjuk és felszeleteljük/feldaraboljuk a zöldségeket, majd sóval, borssal ízesítve, kevés olívaolajon roppanósra pároljuk (ha nincs otthon friss, valamilyen mélyhűtött keverék is tökéletes).

Felforralunk 0,5 l vizet egy kevés sóval.

Hozzáadjuk a bulgur-quinoa keveréket és közepes tűzön, fedő nélkül főzzük 15 percig.

Pár percig állni hagyjuk, amíg az esetlegesen megmaradt víz felszívódik.

Elkeverjük az olívaolajat a préselt fokhagymával, a citromborssal, ízlés szerinti mennyiségű sóval és a fűszerkeverékkel.

A fűszeres olajat és a balzsamecet krémet a bulgur-quinoa keverékre locsoljuk, összekeverjük, végül megszórjuk frissen aprított petrezselyem vagy koriander zölddel.

További receptek a chilis ételekről, valamint leírások a chili paprika fajtákról, és azok termesztéséről a www.chilitermesztes.hu oldalon.
Termesztői készletek a chili paprika fajtákból, és a különleges növényekből az alábbi linken elérhetőek: www.neveldfel.hu