India. Isteni fűszerek, mennyei ízek, és ezeknek a végtelen variációi a különböző húsalapanyagokkal. Vegyünk például egy bárányt alapul. Lazább hús, könnyű elrontani, de ha jól el van készítve, megváltja a világot. Egyedi a sokfűszeres, pikáns, és a csípős ízhatása, amik körkörösen hatva fejtik ki egyre mélyebben az étel komplex ízét, és egyből ott terem az ember a Taj-Mahal előtt, és belecsöppen az indiai kultúrába. Nézzük, hogyan is készül.

Rogan-Josh-2-1024x683.jpg

Hozzávalók:
70 dkg bárányhús (vagy birkahús, 2,5 cm-es kockákra vágva, és egy kissé besózva)
1 közepes fej vöröshagyma (felaprítva)
2 ek ghee (vagy olaj)
2 dl joghurt
1 tk chili (lehet több is, ki mennyire akarja csípősen készíteni)
2 teáskanál koriander (őrölt)
2 teáskanál római kömény (őrölt)
0.5 tk kardamom (őrölt)
0.5 teáskanál szegfűszeg (őrölt)
1 tk kurkuma (őrölt)
3 gerezd fokhagyma (zúzott)
1 ek gyömbér (frissen reszelt)
3 teáskanál Garam masala
2 tk só
40 dkg konzerv paradicsom
5 dkg mandulapehely
1 dl víz (hosszabb főzés esetén)
2 szál koriander (vagy petrezselyem aprítva a díszítéshez)

Rogan-Josh2.jpg

Elkészítés:
Egy tálkában összekeverjük az összes fűszert: a chilit, koriandert, római köményt, kardamomot, szegfűszeget, kurkumát, a fokhagymát és a reszelt gyömbért. Így majd egyszerre belerakhatjuk az ételbe, amikor szükséges.

Egy nagy serpenyőben felhevítjük a ghee-t, majd beleszórjuk a vöröshagymát, puhára pároljuk, kevergetés közben. Hozzáadjuk az előzőleg összekevert fűszereket, jól elkeverjük, sütjük 30 másodpercig, és belekeverjük a joghurtot.
Beletesszük a sót, a konzervparadicsomot a levével együtt, és lassú tűzön fedő nélkül 5 percig főzzük.
Beletesszük a bárányhúst, össszekeverjük, hogy a mártás jól bevonja, majd lefedve lassú tűzön főzzük 1-1,5 órán át, illetve, míg a hús megpuhul. Időnként megkeverjük főzés közben. (Igazából birkával is isteni finom, csak azt tovább kell főzni, így vizet kell hozzáadni)
Amikor a főzés végénél járunk, belekavarjuk a Garam masalát, a fedőt levesszük, és lassú tűzön még a lé besűrűsödéséig főzzük, ez kb. 5 percet vesz még igénybe.
A mandulát közben száraz serpenyőben megpirítjuk.

Amint kész, párolt rizzsel tálaljuk, a tetejét megszórjuk pirított mandulával, valamint apróra vágott korianderlevéllel vagy petrezselyemzölddel is használható.

További receptek a chilis ételekről, valamint leírások a chili paprika fajtákról, és azok termesztéséről a www.chilitermesztes.hu

oldalon.
Termesztői készletek a chili paprika fajtákból, és a különleges növényekből az alábbi linken elérhetőek: www.neveldfel.hu