Az onion bhaji egy közkedvelt pakisztáni/indiai fűszeres csemege. Kívül ropogós, belül puha, és ha elég apróra vágjuk a hagymát, akkor rá sem lehet jönni, hogy a fő alapanyaga a hagyma, hiszen ízében inkább a fűszerek dominálnak.

onion_bhaji2

Hozzávalók:

4 közepes db vöröshagyma
200 g csicseriborsóliszt (finomliszttel helyettesíthető)
0.5 teáskanál édesköménymag
1 teáskanál római kömény
0.5 kávéskanál feketekömény
só ízlés szerint
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál garam masala
2 db chili (zöld, elhagyható)
0.5 tk chili (pirospaprikával helyettesíthető)
4 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

onion_bhaji1

Elkészítés:

  1. A liszthez hozzáadjuk a fűszereket, és elkeverjük. Ha egész köményt és fekete köményt használunk, azt mozsárban törjük össze kissé.
  2. Annyi vizet adagolunk hozzá, hogy egy sűrű, csomómentes masszát kapjunk, ami nem lefolyik, hanem nehezen, de leesik a fakanálról.
  3. Hozzáadjuk a hagymát és az apróra vágott zöld chilit (ez opcionális, elhagyható), és alaposan elkeverjük.
  4. Kb. 10-15 percig pihentetjük. Ez idő alatt a sónak köszönhetően a hagyma egy kis levet fog ereszteni, ami kissé felpuhítja a masszát. Ha túlságosan híg lenne, akkor kis lisztet szórjunk rá, és keverjük el.
  5. Felhevítjük az olajat. Ügyeljünk rá, hogy csak akkor tegyük az olajba, ha az már tényleg nagyon forró, ellenkező esetben leül a serpenyő aljára és odaragad. Egy evőkanálnyi adagot ejtünk a forró olajba. Nem baj, ha alaktalan lesz, ezt később még korrigáljuk. Ha már minden oldala aranybarna, papírtörlőre szedjük. Amikor már kihűlt annyira, hogy meg tudjuk fogni, két tenyerünk között kicsit lapítsuk szét korong formájúra. Nem fog szétesni, nyugodtan lehet tapogatni. Süssük ki az egész adagot, majd a kihűlt darabokat lapítsuk szét, majd újra tegyük vissza az olajba pár percre. Így a külseje ropogós lesz, míg a belseje puha marad.
  6. Főzelék mellé feltétként fogyaszthatjuk, illetve nagyszerű nassolni való az esti film alatt. Ebből a mennyiségből nekem 20 darab lett. Ez lehet több, ha kisebbeket készítünk.

További receptek a chilis ételekről, valamint leírások a chili paprika fajtákról, és azok termesztéséről a www.chilitermesztes.hu oldalon.
Termesztői készletek a chili paprika fajtákból, és a különleges növényekből az alábbi linken elérhetőek: www.neveldfel.hu