Sok néven fut a nagyvilág gasztrofutópályáján, mint például csicseriborsófasírt, vagy arab golyócskák csicseriborsóból. Igazi különlegesség a vegetáriánusoknak, és azoknak is, akik csak kíváncsiak a távol -keleti konyha ízeire. Nem kell hozzá sok alapanyag, de fontos az elkészítésben a pihentetés. Falatozókban, és street foodokban is megtalálható. Rengeteg körettel, és szósszal tálalhatjuk, és falhatjuk fel. A szóviccért elnézést. 🙂
Hozzávalók:
- 50 dkg csicseriborsó
- 0.5 fej fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek római kömény
- 0.5 ek só
- 0.5 ek szódabikarbóna
- 1 tk őrölt chili
- 1 kis fej vöröshagyma
A fűszerkeveréket se hagyjuk ki, ami nélkül, nem áll össze a harmonikus indiai ízvilág:
- 2 késhegynyi őrölt koriandermag
- 3 késhegynyi fűszerpaprika
- 2 késhegynyi bors
- 2 késhegynyi majoranna
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
- A borsót megmossuk, és 12 órán keresztül áztatjuk.
- A fűszereket összekeverjük, kb. 1 ek-nyi legyen.
- A hagymákat, a petrezselymet, a paprikát és a borsót késes aprítóval összeaprítjuk. (Ha jó darálónk van, akkor ledaráljuk. Én még utána botmixerrel pépesre mixeltem.)
- Összekeverjük a fűszerek felével. Egy nagy tálba tesszük, szépen szétsimítjuk, és rászórjuk a fűszerek másik felét. Legalább három órát állni hagyjuk. (Nekem egy éjszaka állt a hűtőben). Ez nagyon fontos, mert ekkor áll szépen össze, és nem esik szét sütés közben.
- Ha eleget állt, összekeverjük az egészet, és belekeverjük a szódabikarbónát is.
- Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és forró olajban, de lassú tűzön sütjük. Ha nem elég meleg az olaj, nem sikerül.
További receptek a chilis ételekről, valamint leírások a chili paprika fajtákról, és azok termesztéséről a www.chilitermesztes.hu oldalon.
Termesztői készletek a chili paprika fajtákból, és a különleges növényekből az alábbi linken elérhetőek: www.neveldfel.hu