A szellem paprika (más néven Bhut Jolokia) az egyik legcsípősebb paprika a világon, több mint 1 millió SHU (Scoville hőegység).

A Guinness Rekordok könyvében 2006-ban elnyerte a világ legcsípősebb fűszere címet, megelőzve a Red Savina Habanero-t, hozzátéve persze többszörösen lekörözve tette. A világ legcsípősebb paprikájának jelenlegi rekordtartója a Carolina Reaper.

Az érett paprika 6,5-8,4 centiméter hosszú, és általában piros, bár vannak piros, sárga, narancssárga, fehér, lila vagy csokoládé színű fajták is. Észak-Indiából származik, és a paprika generációk óta ismert, bár a nyugati világban csak a századforduló óta termesztik.


Ghost Pepper Termesztői készlet a neveldfel.hu oldalon


A Szellemchili jó ideig versenyben volt a világ legcsípősebb paprikája címért – 2007-től 2010-ig tartotta a Guinness Rekordok Könyvének rekordját a világ legcsípősebb paprikája kategóriában.

A bhut jolokia egy természetes módon termő paprika, amely elsősorban India északkeleti részén és a szomszédos Bangladesben található meg.

A faj azonban alkalmanként Srí Lankán is megtalálható. Mivel a “bhut” az asszami nyelvben “szellemet” jelent, ezt a paprikát a nyugati világban gyakran “szellempaprikának” nevezik. Ezeknek a paprikáknak horpadt héja van, amely nagyon vékony és könnyen szakad. A “bhut” szó jelentése “szellem”, amit a bhutiak népétől kaptunk, valószínűleg azért, mert a hőség úgy lopakodik az emberre, mint egy szellem. A szellempaprika a következő neveken is ismert: Naga Jolokia, Bhut Jolokia, Bih jolokia, Nagahari, Raja Mircha, Raja chili, Borbih jolokiai vagy Ghost Chili.

Megjegyzés: A “Naga” szanszkritul “kobrakígyót” jelent.

A legcsípősebb szellempaprika 416-szor csípősebb, mint a legszelídebb jalapeno paprika, amely a Scoville-skálán átlagosan 5000 Scoville hőegységet jelent, és körülbelül 208-szor csípősebb, mint az átlagos jalapeno paprika. Elég csípős!

A ghost paprikát mindenképpen össze lehet hasonlítani a Carolina Reaperrel, mivel mindkettő intenzíven csípős, és mindkettő édes, gyümölcsös ízt kínál. Azonban amilyen csípős a szellempaprika, a Carolina Reaper több mint kétszer olyan csípős, mint a szellempaprika, amikor a legcsípősebb. A szellempaprika csúcsértéke 1 041 427 SHU, míg a Carolina Reaper 2,2 millió SHU-t ér el.

Intenzív hevessége, de gyümölcsös íze miatt is, a szellempaprika kiválóan alkalmas csípős szószok készítésére, porok vagy chilipelyhek dehidratálására, illetve aprításra és nagyobb ételek, például pörkölt vagy chili készítésére.

A csípősség egy nagy fazékban fog igazán kibontakozni. Egy kevés is sokáig elég. Használja őket úgy, ahogy a habanerót használná, de ne feledje, hogy sokkal csípősebbek, akár ötszöröse is lehet a csípősségük. Legyen óvatos, ha főzünk velük. Viseljen kesztyűt és védje a szemét.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!