A piros biquinho chili paprika nagyon kicsi, könnycsepp alakú, átlagosan három centiméter hosszú hüvely, amelynek ívelt közepe hosszúkás, hegyes csúcsba torkollik. A héj éréskor a halványzöldtől az élénkpirosig érik, fényes és sima, és karcsú, ívelt, sötétzöld szárhoz kapcsolódik. A héj alatt a közepestől a vastagig terjedő hús piros, ropogós és vizes, és egy nagyon kis üreget zár körül, amely kerek és lapos, krémszínű magokkal van tele.


A piros biquinho chili paprika nagyon ropogós és lédús, kezdetben fanyar, citrusos ízzel, amelyet a habanero paprikára emlékeztető édes, gyümölcsös és enyhén füstös íz követ. A paprikák enyhe csípősséget is tartalmaznak, amelynek intenzitása az éghajlattól, a talajtól és a termesztési környezettől függően változik.


A piros biquinho chili paprika, botanikailag Capsicum chinense néven ismert, egyedi alakú, élénk színű hüvelyek, amelyek a Solanaceae vagy nadragulyafélék családjába tartoznak. A piros biquinho chili paprikát, amelyet rendkívül díszítő jellegűnek tartanak, nem termesztik kereskedelmi méretekben, de szülőhazájában, Brazíliában gyakran megtalálható a házi kertekben. A hüvelyek finoman lógnak a kis, szélesre növő növény ágairól, és egy-egy növény a szezon során akár több száz hüvelyt is termelhet. A piros biquinho chili paprika enyhe csípősségű, a Scoville-skálán 500-1 000 SHU közötti, és arról ismert, hogy gyümölcsös íze a habanero paprikára emlékeztet, de nem olyan erős, mint a habaneroé. A biquinho név jelentése “kis csőr”, ami a paprika kis hegyes madárcsőrhöz való hasonlóságából ered, és az apró paprikákat szívesen savanyítják és harapnivalóként tálalják.

A piros biquinho chili paprika nyersen és főzve is a legjobban használható, például sütéshez, pároláshoz és sütéshez. Frissen felhasználva a paprikát salsába aprítva, szószokba és pácokba keverve, vagy szeletelve salátákba, levesekbe és pörköltekbe dobva lehet felhasználni. Szeletelhető és tálalható pizza feltétjeként, tésztába keverhető, szeletelhető és süthető pogácsába vagy kenyérbe, illetve köretként is felhasználható.

A friss készítményeken kívül a Red biquinho chili paprikát enyhén kevergetve megsütik más zöldségekkel, vagy ecetben pácolva ízesítőként használják, gyakran dióval és olajbogyóval tálalva. Édes, füstös ízű zselékbe vagy lekvárokba is főzhető. A piros biquinho chili paprika jól illik spárgához, sötét leveles zöldségekhez, zellerhez, káposztához, húsokhoz, mint például grillhús, sertéshús vagy baromfi, és fűszernövényekhez, mint például bazsalikom, koriander és petrezselyem. A paprika akár egy hétig is eltartható, ha egészben és mosatlanul, műanyag vagy papírzacskóban, lazán tároljuk a hűtőszekrényben.

Brazíliában a botecók olyan kis bárok, amelyek a városrészek és közösségek éltető elemei. Sok helyi lakos használja ezeket a bárokat a család és a barátok találkozóhelyeként, és órákig ülnek és beszélgetnek, miközben megosztják egymással a petiscos néven ismert kis tányér ételeket, és sört és koktélokat fogyasztanak. Ezekben a botecókban gyakran találkozhatunk piros biquinho chili paprikával, amelyet pácolt köretként használnak olyan ételeken, mint a linguica bebada, amely egy helyi brazil kolbász, amelyet lángoson sütnek és petrezselyemmel tálalnak, halas krokettekkel díszítve, vagy koktélokba cseppentve.

A piros biquinho chili paprikát is szívesen pácolják ecetből, fokhagymából, fűszernövényekből és a cachaça nevű brazil likőrből álló oldatban. Ez az egyedülálló likőr erjesztett cukornádléből készül, és édességet ad a savanyú, ecetes páclének. A pácolás után a Red biquinho chili paprikát általában harapnivalóként szolgálják fel a botecókban, hogy segítsék az édes és savanyú ízek egyensúlyát az ételek és a koktélok között.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!