A chili paprika termesztés mellett a különleges növények termesztése, és gondozása egyaránt hálás feladat, és a mai árak mellett nem is rossz befektetés. Türelemmel és odafigyeléssel jól termő, és kitűnő látványt nyújtó alpesi eperrel gyarapodhat a házi kertészet.

Szinte a világ minden országában megtalálható gyümölcs, Ázsiából származik, de már az őskorban is fogyasztották a vadon termő fajtáját. Nagyon jó az alkalmazkodó képességű növény. Hazánkban is bárhol termeszthető, azonban az ország déli részén sokkal hamarabb terem és érik meg. Az eltérés akár három-négy hét is lehet. Eltérő a virágzásának ideje is, és mivel elhúzódó a virágzása a termés folytonossága is elhúzódik.



Az alpesi eper, nagyon meleg tűrő növény, ezért nagyon bőséges a víz és a tápanyag igénye is. Nagyon fontos elvégezni ültetés előtt a talajfertőtlenítését, hogy egészséges szemeket szüretelhessünk. Mikor megtörtént a talaj megfelelő előkészítése, használjunk fekete fóliát a földterület eltakarására, mely nagyon sok az előnyt jelent a termesztés során. Nem gyomosodik el a növény, megmarad a víztartalék, mivel nem szárad ki a föld, kisebb a romlás veszélye, és előnye még, hogy kevésbé szennyeződnek el a szemek.

Az epernek nagy a földrajzi alkalmazkodóképessége, ezért szinte a világ minden országában lehet termeszteni, és termesztik is. Az eper évelő növény, ami tőrózsákat fejleszt, az indanövényről frigó palántákkal szaporított egyedek járulékos gyökérrendszert fejlesztenek, melyek sekélyen helyezkednek el a talajban.

Az első évben ültessük az első parcellába az epertöveket, augusztus végén, szeptember elején, a többi parcellát pedig hagyjuk szabadon. A második év tavaszán a beültetett parcella földjét lazítsuk fel, gondozzuk, a többi parcellában termesszünk mást, sárgarépát, petrezselymet, vagy éppen céklát. Nyáron már biztosan teremni fog az eprünk, őszre pedig meg fognak erősödni az epertövek. Szeptember környékén szedjünk ki pár tövet, és ültessük át ezeket a második parcellába. Látni fogjuk, hogy a harmadik nyáron már bő termést fog hozni az első parcellában lévő eper, de ne ijedjünk meg, hogyha a második parcellában lévők még nem.

piros_eper1

A legtöbben azt a hibát követik el, hogy minden évben ugyanazon a területen próbálják meg az epertermesztést. Ez azért baj, mert egy idő után a talaj tápanyagtartalma szinte teljesen kiürül, ezáltal sokkal kevesebb eprünk lesz, ráadásul a termése is sokkal kisebb lesz. Ezen kívül fontos odafigyelnünk természetesen a kórokozók, kártevők felbukkanására, érdemes megelőznünk a bajt.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!