Ritkán találkozunk hazai piacokon olyan felirattal: Fehér Eper. Bár sokak számára furcsa, és első pillanatra meglepő, hogy az általunk ismert pirosló eprek ismert ízei mellett, hasonlóan finom és különleges gyümölcs a fehér alpesi eper is.



Nem újkeletű a termesztése, hiszen már közel 300 éve (1750-ben találkoztak vele először) tudnak erről a gyümölcsről, amit egyébként „pineberry” – nek, vagyis (eperananász)- nak hívnak. A fehér, ananászízű epret készen tálalta a természet: állítólag Dél-Amerikában fedezték fel az apró gyümölcsöt holland termesztők, akik a magjait Európába hozták, majd melegházakban kezdték el termeszteni a különlegességet.

2003-ban egy Hans de Jongh nevű holland farmer kezdett vele foglalkozni – nemesítés útján elérte, hogy az íz és a forma megmaradjon, viszont produktívabb legyen a növény. Közben arra lett figyelmes, hogy egyre többen érdeklődnek a különleges gyümölcs után, és beindult az üzlet. Ma már ott tartunk, hogy az eperanász bárki számára hozzáférhető.

Thaiföldön már kozmetikumok gyártására is felhasználják. A reklámok szerint a gyümölcsből készült krém az első szerelem esszenciáját hordozza magában.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!