Az egész évben termő, állandó szezonú Jalapeno chili paprikáról leginkább azt illik tudni, hogy számtalan felhasználási módja ismert szerte a bolygón. Olajok, fűszerek, szószok, savanyúságok, ételek, és ez csak pár dolog a számtalan közül, amire felhasználható, az egyébként a Scoville skálán a gyengéb chili paprikák közé sorolt Jalapeno chili paprika.

A paprikafélék családjába tartozó jalapeño chili a mérsékelten csípős és a nagyon csípős között változik. Dél-Amerikából származik, körülbelül 4 cm hosszú, fiatalon sötétzöld, éretten skarlátvörös, és frissen és konzervben is kapható. Szárítva és füstölve chipotle néven ismertek, és mély, édes ízt kapnak, amely egyesek szerint enyhe csokoládéjegyekkel bír. A chipotles savanyítva is kapható.



Egyike a leghíresebb paprikáknak. Nevét a mexikói Veracruz állambeli Jalapa város után kapta. Rendszerint 70-90 cm magasra megnövő Capsicum annuum fajta. A levelei 7,5 cm hosszú és 5 cm széles, világos zöldtől sötét zöldik változó. A virága fehér színű, pettyek nélküli. A paprikája csüngő, kb. 5-7 cm hosszú és 2,5 cm széles, kúpos henger alakú, zöld színű, éretten vörös. Csípőssége 2.500-10.000 Scoville egység.

A mexikói jalapeno 60%-át feldolgozzák, 20%-át frissen használják és 20%-ából készül a ‘chipotle’, füstölt jalapeno. Érési időszaka 70-80 nap és 25-35 parikát hoz növényenként. Sok saláta és pikáns szósz készül belőle. Ajánlott mexikói változatok a ‘Tipico’ és a ‘Peludo’, amerikai változatok a ‘Early Jalapeno’ (csípős) és a ‘TAM Jalapeno’ (enyhe).

Ha már piros és szottyadt a paprika, akkor húzzunk gumikesztyűt és vágjuk fel egy éles késsel. Ezután szedjük ki a magokat és tegyük egy papírtörlőre, ami felszívja a nedvességet. Ha ez megtörtént tegyük jól szellőző, száraz helyre, pl a konyhaszekrény tetejére egy műanyag dobozban. Ha megszráadtak a magok, akkor készenállnak újraültetéshez, bármikor amikor szeretnénk. A jalapeno chili paprika egész évben vígan elvan pl. egy déli napos ablakban, télen is teremnek rajta paprikák.