A chilipaprika otthoni termesztése egyszerű, és rengeteg különböző fajta közül lehet választani. Akár ízt, akár csípősséget vagy színt szeretne, minden alkalomra van megfelelő chilipaprika mag.
A házilag termesztett chilipaprika lehet finoman enyhe vagy vadítóan csípős. Hihetetlenül sokoldalúan termeszthető napos ablakpárkányon, üvegházban vagy közvetlenül a földben. Konténerekbe is kiválóan alkalmasak, és élénk színű terméseikkel remekül feldobják a télikerteket vagy a teraszokat.

A chili egy kapszaicin nevű vegyi anyagot tartalmaz, amely stimulálja a nyálkahártyád idegvégződéseit; ezért érzed csípősnek, amikor beleharap az ember. A csípősség mértéke a fajtától, a növény érettségétől és a termesztési körülményektől függ.
Az egyes chilipaprikák csípősségét a Scoville-skála alapján mérik. 2017-ben a walesi gyümölcstermesztő, Mike Smith véletlenül a világ legcsípősebb példányát termesztette. A Scoville-skálán 2,48 milliót regisztrálva a szakértők szerint egyetlen “Dragon’s Breath” chilije elég ahhoz, hogy anafilaxiás sokkot váltson ki!

Akár finoman és enyhén, akár csípősen csípősen szereti a chilit, bőven van választék. Próbáljon ki néhány különböző fajtát ültetni, hogy megtalálja az Önnek megfelelőt. Néhány a kedvenceink közül:
- Jalapeno chili paprika : közepes hőfok, ideális salsákhoz és pizzafeltétekhez, inkább a gasztroművészeknek ajánljuk, akikkonyhai fűszernövényeket szeretnek termeszteni
- Tabasco chili paprika: csípőssége érezhető, de nem extrém módon, szószimádóknak ajánljuk
- Habanero chili paprika: Nagyon csípős, extrém módon, de hihetetlenül finom szószt, és olajat lehet belőle csinálni, akik imádják a csípős ételeket nekik kiváló választás lesz, nem csak a fehér, hanem a Sárga Habanero chili paprika is.
- Szellem chili paprika: 416-szor csípősebb, mint a legszelídebb jalapeno paprika. Intenzív hevessége, de gyümölcsös íze miatt is, a szellempaprika kiválóan alkalmas csípős szószok készítésére, porok vagy chilipelyhek dehidratálására, illetve aprításra és nagyobb ételek, például pörkölt vagy chili készítésére
- Carolina Reaper chili paprika: Egyértelműen győztese a kategóriájának, a legerősebb paprika. Nyers fogyasztsását soha senkinek nem ajánljuk! Amennyiben saját termésünket szeretnénk feldolgozni pl. szósznak, akkor érdemes védőszemüveget és gumikesztyűt használni, hogy semmiképpen se érintkezzen a bőrünkkel a paprika nyers leve. Ha szeretnénk, hogy ehető legyen a szósz, akkor elég kb. 10% carolina reaper chili paprikát hozzáadni, a többi rész lehet valamilyen más, nem ennyire brutális chili paprika, vagy akár édes paprika is.
