A Scoville-skálát és a Scoville hőegységet (SHU) Wilbur Scoville tudósról nevezték el 1912-ben a chili paprika csípősségének és erősségének mérésére. Ismerje meg, mi az a Scoville-skála, a chilipaprikák listáját és Scoville hőegységét (SHU) a legcsípősebbtől a legenyhébbig.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!

A Scoville-skálát és a Scoville hőegységet (SHU) Wilbur Scoville tudósról nevezték el 1912-ben. Scoville akkoriban a Parke-Davis nevű gyógyszeripari vállalatnál dolgozott, ahol kifejlesztett egy “Scoville Organoleptic Test” nevű tesztet, amelyet a chilipaprika csípősségének és csípősségének mérésére használtak.

Eredetileg Scoville paprikát őrölt, és cukorvízzel keverte össze, majd egy kóstolócsoporttal tesztelte, akik ebből a cukor-víz-bors oldatból kortyolgattak.Ezután apránként hígította az oldatokat, amíg azok már nem égették a kóstolók nyelvét, majd a csilipaprikának egy számot adott a csípősség elvesztéséhez szükséges hígítások száma alapján.

A méréseket 100 többszörösére osztotta. Megjegyzendő, hogy 1 rész 1 000 000 hígításból 1,5 Scoville-egységnek felel meg. A tiszta kapszaicin, az anyag, amely a chilipaprikát csípőssé teszi, 15-16 000 000 Scoville hőegységre van értékelve.

Ez hihetetlenül forró. Az oldal alján található táblázatban több paprikát is összehasonlíthatsz a skála tartományában, és azt, hogy hogyan viszonyulnak a tiszta kapszaicinhez.

Számos tényező befolyásolhatja egy paprika csípősségét, de általában az alább felsorolt tartományokba esnek.

Ma már nem ennyire szubjektív a chilipaprika csípősségének vizsgálata. Ezt felváltotta a nagy teljesítményű folyadékkromatográfia, vagy HPLC, amely a paprika csípősséget előállító vegyi anyagokat méri, és ASTA csípősségi egységekben értékeli.

A Scoville-skála nemcsak a chilipaprika, hanem minden olyan dolog mérésére használható, amelyet chilipaprikából készítenek, például a csípős szószok. Amit valójában mérnek, az a “kapszaicin” koncentrációja, az a hatóanyag, amely a nyelvünkön a forróság érzetét kelti.

A “kapszaicin” kifejezés a Capsicum nemzetséghez tartozó paprikafélék osztályozásából származik. A kapszaicin a paprikában természetesen más kapszaicinódokkal együtt fordul elő, amelyek mindegyike az arányuktól függően alkotja az egyes paprikák egyedi ízét és hőreakcióit.

Az eredeti Scoville skála megtekintéséhez kattintson a képre