A Capsicum pubescens-t eredetileg 1790-ben Ruiz és Pavon írt a Peruban termesztett növényekből. Ez az egyetlen háziasított Capsicum-faj, amelynek nincs vadon élő formája. Ez a faj az Egyesült Államokból származik.

Bolívia hegyvidékéről származik, és körülbelül 6000 évvel ezelőtt háziasították, így az egyik legrégebbi háziasított növény Amerikában. Charles Heiser botanikus Garcilaso de la Vegát idézi (1609), megjegyzi, hogy a C. pubescens “az inkáknál a legelterjedtebb chili paprika volt.

Az Andokban gyakran nevezik locoto-nak quechuan nyelven, vagy rocoto-nak spanyolul. Egy másik helyi elnevezés a canario, ami a gyümölcs sárga színe miatt kanárit jelent. Guatemalában caballónak (ló) nevezik, mert a hüvely hője úgy rúg, mint egy ló, és siete caldos (elég csípős ahhoz, hogy hét levest fűszerezzen). Az udvarokban és a konyhakertekben széles körben termesztik Mexikótól a Peruig terjedő hegyvidéken, a világ többi részén pedig csak nagyon kis területen termesztik.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!

A levelek feltűnő szőrössége és a fekete magok segítenek megkülönböztetni ezt a chilipaprikát. a többi fajtól. Nagy, bokros, lágyszárú növény, amely akár 9 métermagasra is megnőhet, és fagymentes területeken akár tíz évig is elélhet. Normális esetben a kiskertekben a tömöttől a felállóig terjedő magasságú. habitusú (néha burjánzó), és akár 1,25 méter magasra is megnő, de 70 cm mindig meg szokott lenni. A levelek tojás alakúak, világostól a sötétzöldig terjedő színűek, legfeljebb 9 cm hosszúak és 5 cm szélesek.

Ez a chili paprika a hűvösebb, 5-27 °C hőmérséklethez alkalmazkodott. A mítosz azt tartja fenn, hogy a faj fagytűrő. Bár ez nem igaz, de ha a növény megtelepedett (több mint egy év alatt), akkor a fagykárokat is el lehet kerülni. éves), a fagy után újra kihajt. Az első évben cserepekben szokták nevelni őket, és az második évben átültetik őket a kertbe. Annak ellenére, hogy kiskertről vagy balkonládákról van szó kiültetés után éghajlattól minimálisan függően, a növények a második évben úgy nőnek, mint a gaz, és nagyon sok hüvelyt teremnek.

A fehér virágok helyett a C. pubescensnek lila virágai vannak, nagy nektáriumokkal (az a rész, amelyik nektárt választ ki). A hüvelyek körülbelül 6-9 cm hosszúak és 5-7 cm szélesek, de néhány hüvely akár jóval hosszabb is lehet. Peruban termesztik a paprika nagyságú hüvelyeket. A hüvelyek éretlen állapotban zöldek, érésükkor a hüvelyek zöldek. sárga, narancssárga vagy piros. Egyetlen növény akár harminc hüvelyt is termelhet, a növény hosszától függően. tenyészidőszak hosszától függően.

A hüvelyek egyedülálló mennyiségű kapszaicinoidot tartalmaznak (a csípősséget okozó vegyi anyagok), ami miatt egyesek azt hiszik, hogy csípősebbek, mint a habanerók, de ez nem igaz. nem igaz. A rocotosok hőfoka 30 000-50 000 Scoville hőegység (SHU), míg a habanerók általában jóval több mint 100 000 SHU-t érnek el. Mégis, Amerika egyes részein a rocotosra úgy hivatkoznak, mint el mas pikánsabbra “de los picantes”, azaz a legforróbbak közül a legforróbbak.

A rocoto gumó a paprika lédús és lédús ízét a habanero csípősségével ötvözi. A rocotót általában frissen fogyasztják, mert a hüvelyek olyan vastagok, hogy nehezen kezelhetőek. tárolni vagy dehidratálni. Általában friss salsákhoz használják, a nagyobb hüvelyeket pedig meg lehet tölteni húsba vagy sajtba töltve és megsütve.