Dél-Amerikában a Capsicum baccatum a leggyakrabban termesztett faj, és ají néven ismert. A A spanyolok a karibi őslakos arawak népektől átvették Peruba az “ah HEE” hangalakot. Az inkák quechuan nyelvén a chilipaprikát uchunak hívják. Az ají chili paprikák megtalálhatóak a déli Brazíliától Bolíviáig, valamint Ecuadorban, Peruban és Chilében.

A régészeti bizonyítékok szerint a fajt valószínűleg 2500 évvel ezelőtt háziasították Peruban. Kiterjedt Capsicum baccatum anyagot találtak a Huaca Prieta régészeti lelőhelyen talált leletek azt mutatják, hogy a fajt az inkák előtti időkben fokozatosan továbbfejlesztették. civilizációkat. A gyümölcsök mérete megnőtt, és a gyümölcsök fokozatosan lombtalanok lettek, és megmaradtak a a növényeken maradtak az érés során. Létezik egy vad forma (var. baccatum) és egy háziasított forma (var. pendulum).



A háziasított forma a hüvelyek alakja és mérete tekintetében nagy változatosságot mutat, a rövid, hegyes gubóktól az új-mexikói fajtákra emlékeztető hosszú, függő gubókig. Termesztik a következő területeken Argentínában, Kolumbiában, Ecuadorban, Peruban, Brazíliában és Bolíviában termesztik, és a fajt betelepítették a következő országokba Costa Ricába, Indiába és az Egyesült Államokba.

A növények magasak és fásak, néha elérik az 1,5 métert, többszörös szárúak és felállóak, esetenként hajlamosak a gubbasztásra. A szárak szögletesek. A nagy levelek sötétzöldek, akár 18 cm hosszúak és 10 cm szélesek is lehetnek. Hajlamosak a kertben kis fákhoz hasonlóan kiemelkedni. Növekedési idejük 120 nap vagy annál hosszabb is lehet.

A virágkoszorú fehér vagy krémszínű, jellegzetes sötétzöld, sárga vagy barna foltokkal.
A porzók sárga vagy barnásbarna színűek. A hüvelyek általában felállóan indulnak, és érésük során függő alakúvá válnak. Ezek hosszúkásak, 8-15 cm hosszúak és 2-3 cm szélesek. A Capsicum baccatum fajtája, a puca-uchu a házikertekben szőlőszerű növényeken nő.

Ezen család tagjai a hüvelyek formáinak, ízének és színének csodálatos választékát kínálják. Az öt a következő öt fajta került a legjobbak közé: ají amarillo, ají ayucllo, ‘Ají Limon’, ‘Christmas Bell’, ‘Christmas Bell’ és ‘Omincolor’. Mindegyik pirosra érik, kivéve az ají amarillo-t, amely narancssárgára érik. A növények képesek termelni negyven vagy több hüvelyt is, amelyek 30 000 és 50 000 SHU közötti értéket érnek el.

A hüvelyek jellegzetes gyümölcsös ízűek, és az ají amarillo hüvelyeket Dél-Amerikában frissen használják a ceviche (limonádéval pácolt hal) készítéséhez. Friss salsákhoz is használják, a hüvelyeket pedig könnyen szárítják és színes porrá őrlik. A hüvelyek csípőssége a nagyon enyhétől a nagyon csípős tartományú csípősségig terjed. Megtestesítik az egyedi aromákat és a különleges ízeket.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!