A Capsicum chinense, mint minden Capsicum faj, a nyugati féltekéről származik. A holland orvos, Kikolaus von Jacquinomist, aki 1776-ban elnevezte ezt a fajt, azonban úgy vélte, hogy hazája Kína, bár hogy miért gondolta, hogy Kína a származási hely, az máig rejtély. Mivel a rendszertani konvenció szerint egy fajnak adott első nevet látszólag örökké használják, a chinense téves elnevezés még mindig a nyugati féltekén honos fajhoz kötődik.

A Capsicum chinense minden trópusi régióban népszerű, és a leggyakoribb chilipaprika faj. amelyet a Karib-térségben termesztenek. A termésformák változatosak, akárcsak a C. annuum esetében. A hüvelyek lehetnek rendkívül csípősek és aromásak lehetnek, és a hüvelyek elfogyasztása után órákig is megmaradhatnak. A “Bhut Jolokia” a világ egyik legcsípősebb chili paprikájának számít, a csípősségét több mint 1 000 000 SHU-ra értékelték.

A növények magassága a környezeti körülményektől függően 30 és 140 cm között mozog. Egyes évelő fajták trópusi éghajlaton akár 240 cm magasra is megnőttek, de az átlagos magasság az amerikai kertekben körülbelül 60 cm. A Capsicum chinense többszárú és felálló habitusú. A levelek halvány- vagy középzöldek, nagyok és ráncosak, 15 cm hosszúak és 10 cm szélesek.

A virágok fehér virágkoszorúi vannak továbbá lila porzók és fonalak. A növény két-hat termést hoz csomópontonként. A hüvelyek csüngő és kagyló alakúak (lapított harang alakúak), és némelyikük hosszúkásak és a végén hegyesek. Ezek általában körülbelül 6 cm hosszúak és 2,5 – 5 cm szélesek, éretlenül zöldek, majd pirosak, narancssárgák, sárgák, vagy fehér színűek, amikor érettek. Bár a C. chinense fajták hőfoka a semmitől a legforróbbakig terjed. a valaha mért legforróbbakig, átlagosan 80 000 és 150 000 SHU között mozognak. A C. chinense egyedi jellemzője a a kehely és a virágszár közötti szűkület jelenléte.

A magok csírázása hosszú időbe telik. Mivel trópusi növények, a C. chinense fajtái fajtái magas páratartalmú és meleg éjszakájú területeken fejlődnek a legjobban. Lassú növekedésűek, különösen a Délnyugaton, és a tenyészidejük 80-120 nap vagy annál is több.

A C. chinense-nek számtalan hüvelytípusa létezik, az Amazonas-medencében az egyik legelterjedtebbek közé tartozik. a legnagyobb változatosságot. A Karib-térségben, ahol több hüvelytípust is elneveztek, a két legjelentősebb a Habanero és a Scotch bonnet. Ezeket az elnevezéseket néha tévesen használják felváltva használják. Továbbá, ha az anyanyelv a spanyol, akkor a “habanero” elnevezést részesítik előnyben, ha pedig az angol. az anyanyelv, a “Scotch bonnet” használatos. Sok olyan hüvelytípus létezik, amelyből hiányzik minden leírás. Vannak olyan elnevezések is, mint például a “country pepper”, amelyek egynél több hüvelytípusra vonatkoznak.

A C. chinense valamennyi fajtája “teljes szezonú”, ami azt jelenti, hogy legalább 200 napra van szükségük. az érett hüvelyek előállításához. Az általunk legjobban termeszthető tizennégy fajtából az ‘Ají Limo’, az ‘Ají Panca’, a ‘Bhut Jolokia”, “Cajamarca”, “Charapita” (vadon), “Chocolate Habanero”, “Datil”, “Fatalii”, “NuMex Suave”, “NuMex Suave”.
Orange”, “NuMex Suave Red”, “Orange Habanero”, “Red Carribean”, “Rocotillo” és “Scotch Bonnet”.