Mint láttuk, számos paprikafajta áll a házi kertész rendelkezésére. A legjobb paprika kiválasztása fajták kiválasztása fontos. A vetőmagcégek és az állami főiskolák kísérleti állomásai óriási erőfeszítéseket tesznek a betegségeknek ellenálló, nagy termőképességű fajták kifejlesztésére, amelyeket személyre szabottan alakítanak ki. különböző éghajlati viszonyokhoz igazítottak. Ezen új fajták némelyike jobb lehet, mint azok a fajták, amelyek amelyeket a kertészek a múltban termesztettek.

Télen, a kert tervezésekor tanulmányozza ajánlásainkat, és vizsgálja meg, melyek azok a chili paprikák, melyek a leginkább illeszkednek az elvárások, időjárás, kertméret szempontjai szerint is. Termesztői készletekből a neveldfel.hu sokkal szélesebb fajtaválasztékot kínál, mint a helyi faiskolák és kiskereskedelmi üzletek. A weboldal az új fajták legmegbízhatóbb forrásai is, mivel sok vetőmagcég kínál úgynevezett védett fajtákat, olyan fajtákat, amelyeket kizárólag egy cég forgalmaz. Gyakran előfordul, hogy ezek a védett fajták olyan hibridek, amelyek első generációs keresztezések, és minden évben kézzel kell beporozni.

A kertészek gyakran úgy vásárolnak paprikavetőmagot, hogy nem tudják, a fajta alkalmazkodik-e a helyi éghajlati viszonyokhoz. Az új-mexikói fajták például jól teremnek délnyugaton, de nem olyan jól északnyugaton és északkeleten. Ezzel szemben a bells és a habaneros fajták nem nőnek olyan jól az északi és a déli területeken. Délnyugaton, mint más régiókban. A vetőmaggyártó cégek szerint minden fajta jól terem. mindenhol. Ez egyszerűen nem igaz.

A telepítendő fajták kiválasztásához konzultáljon kertészkedő szomszédjaival, ismerőseivel, a helyi kertészklubokkal, vagy egyszerűen csak szerezzen tapasztalatokat. A termesztői készleteken, vagy a weboldalon található fajtaleírást olvasva keresse a legfontosabb tulajdonságokat, például a tenyészidőszakot, a terméshozamot, a betegségekkel szembeni ellenállóképességet és az éghajlati övezetekre vonatkozó ajánlásokat. Egyes fajták leginkább savanyításra, mások aszalásra, mások friss felhasználásra, megint mások pedig aszalásra alkalmasak. feldolgozásra és fagyasztásra.

Az egyik régióban jól teljesítő fajta egy másik helyen a betegségekre való fogékonyság vagy az érettségi időpont miatt alkalmatlan lehet. Nehéz azonban meggyőzni az elkötelezett paprikatermesztőket, hogy ne termesszenek egy adott fajtát. Még ha a talajviszonyok és az éghajlat nem is megfelelő, a fejezet későbbi részében található néhány tipp követése segíthet. A paprikatermesztők a kertjük mikroklímáját is módosíthatják.

A fajta korai vagy késői érése szintén nagyon fontos szempont. Nagy tengerszint feletti magasságban vagy hűvös éghajlaton, mindkettő rövid tenyészidőszakkal jár, a paprikafajtának képesnek kell lennie arra, hogy beérjen és termést hozzon. gyorsan képes termést hozni. A korai érésű fajták értékesnek bizonyulnak a hűvös éghajlaton élő kertészek számára, akik esetleg nem tudnak a késői fajtákat egyáltalán nem tudja beérlelni a hőigényük miatt, és a meleg éghajlaton élő kertész számára, aki korai termést szeretne.

Sok új paprikafajta hibrid, amelyek jobbak, mint az azonos vagy azonos fajtájú régebbi, hasonló nevű fajták. A hibrid fajták gyakran ellenállóbbak egy vagy több betegséggel szemben, gyorsan nőnek, és egyenletesebb hüvelyeket hoznak, mint a régebbiek. A hibridek általában többe kerülnek, de a legtöbb kertész számára, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség önmagában megéri a többletköltséget. Ez különösen igaz a biokertészek esetében, akik kerülik a növényvédő szereket. A hibridek nem szaporodnak típushűen, mivel első generációsak. keresztezések, ezért a hibrid növények által termelt vetőmagot nem érdemes megmenteni.

Vezessenek nyilvántartást a paprikakertről, különösen a telepített fajták és azok listáját melyek jól teljesítettek. Használjon inkább egy laza lapú vagy bekötött jegyzetfüzetet, mint egyedi jegyzeteket, hogy elkerülje a fontos információk elvesztését. Jegyezze fel, hogy mikor ültette el a magokat vagy az átültetett növényeket, hány hüvelyt termett, és mikor érett be. Jegyezze fel a betegségekkel kapcsolatos problémákat, a szokatlan időjárást, a rovarokat és a növényeket. fertőzéseket, vagy bármilyen más jelentős megfigyelést. A termesztési időszak végén a következőket teheti meg felülvizsgálhatja ezeket a feljegyzéseket, és meghatározhatja a legjobban teljesítő fajtákat. Ezután kiiktathatja a rosszul termő és a következő évben más fajtákkal helyettesítheti őket.