A termesztés tervezésének másik fontos tényezője a kísérő növények kiválasztása a kertben, főleg, ha valaki konyhakertet tervez több növénnyel, zöldséggel, és természetesen a chili paprikákkal.

Mivel a legtöbben a paprikát konyhai felhasználásra termesztik, érdemes más zöldségeket és fűszernövényeket, amelyek harmonikusan illeszkednek a paprikához az ételekben, különösen, ha a paprika az elsődleges termény a kertben. kertben. A chili paprikát természetesen önmagában is fogyasztják friss vagy savanyított formában. De a legfinomabb leggyakrabban más élelmiszerekkel kombinálva használják.

Egy nem hivatalos felmérés szerint melyet olyan könyvek között végeztek, amelyekben csípős és fűszeres receptek vannak, meghatározható, hogy melyen zöldségeket és fűszernövényeket használják leggyakrabban chili paprikákhoz. A felmérés eredményei alapján a kertészeknek a következő listát kell használniuk, a saját ízlésükkel együtt, hogy kiválasszák a kertben a kedvenc paprikák mellé való zöldségeket. A listánk tarthatna oldalakon keresztül ezért tényleg csak a legtöbbször társított fűszerek, és zöldségek vannak feltűntetve benne:

Bazsalikom: Ez a fűszernövény csípős és fűszeres olasz szószok ízét adja, és friss zöld chilipaprikával, például új-mexikói, serrano és jalapeño paprikával kombinálva erőteljes pestókat készíthetünk belőle. Töltött paprika vagy pimiento paprika ízesítésére is alkalmas.

Bab: A bab és a paprika kombinációja hagyományos. A zöldbabot gyakran fűszerezik, de a A leggyakoribb keverék a pinto bab és az anchos, a pasillas, a chipotles vagy a New Mexikói fajták.

Répa: Ezt a gyökérnövényt paprikával pácolják, kis csípős paprikával és kaporral főzik, és úgy használják fel, mint habanero paprikás szószok alapanyagaként használják.

Karfiol: A nyersen használt karfiol gyakran kíséri a paprikát pácolt vagy pácolt zöldségekben. kombinációkban.

Koriander: Ez a fűszernövény a fő fűszere a friss mexikói és délnyugati salsákban. Jól kombinálható a serranóval, jalapeñóval, habaneróval és piquinnel. Mindenképpen vásároljon
lassú csavarodású fajtát, például a ‘Santo’-t.

Kukorica: A kukorica chilipaprikával, lisztté, majd tortillává feldolgozva egy hagyományos kombináció, amely taco és enchiladas formájában jelenik meg. A friss kukoricát azonban gyakran főzik New mexikói zöld fajtákkal főzik, és friss salsában is használják. Ennek ellenére a kukorica sok helyet foglal el a és sok vizet használ, ezért kétszer is meggondoljuk, hogy sokat ültessünk-e belőle.

Kömény: Ennek a gyógynövénynek a magjait gyakran használják a mexikói konyhánál, de nálunk Magyarországon is, társítva a chili paprikához jó például főtt chili paprika fűszerezésére, paprikaszószok ízesítésére.

Padlizsán: A padlizsán és a paprika a Solanaceae család tagjai, gyakran kombinálják őket. rakott ételekben. Azt tanácsoljuk, hogy kísérletezzen az örökzöld fajtákkal és azok szórakoztató gyümölcsformáival.

Fokhagyma: Ennek a csípős fűszernövénynek a hagymáit gyakran paprikával kombinálják salsákban, szószokban, savanyúságok, chutney-k, saláták, levesek és curryk. A fokhagyma több száz fajtája kapható, és Ön is fokhagymát az ízprofilja alapján választhatjuk ki.

Hagyma: A hagyma valószínűleg a leggyakrabban paprikával kombinált zöldség. Használják őket mártásokban, salsákban, salátákban, savanyúságokban és ragukban. A kertészeknek el kell dönteniük, hogy valóban akarnak-e hagymát termeszteni, mert olyan gyakran kapható, és olyan helyet foglal el a kertben, amit máshol lehetne több paprikafajta számára lehetne felhasználni.

Oregánó: A mexikói oregánót (Lippia graveolens és L. palmeri) általában a következőkkel kombinálják mexikói paprikával salsákban, szószokban, pörköltekben, levesekben és kombinált ételekben.

Burgonya: Egy másik ősi kombináció, ezúttal Dél-Amerikából, a burgonya és a paprika. A főtt burgonyát általában chiliporral és szószokkal ízesítik. Azonban, mint a kukorica és a hagyma, sok helyet foglalnak el a házi kertben.

Spenót: A salátához hasonlóan a spenót is paprikával kombinálódik a salátákban. Azonban főzve is főzhető Új-mexikói fajtákkal együtt olyan ételekben, mint a quelites.

Paradicsom: Sokféle paradicsomfajta keveredik a paprikával salátákban, salsákban, szószokban, ragukban és számos kombinált ételben. Azért ajánljuk az örökzöld fajtákat, mert hiszünk abban, hogy hogy gyümölcseik nem csak ízletesebbek, mint a kereskedelmi forgalomban kapható fajták, hanem érdekesebbek is és színesebbek.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!