A hőmérséklet és az öntözés két legfontosabb tényezője a megfelelő környezet megteremtéséhez, ami a chili paprika hatékony termesztéséhez kellhet, de hogy miért is kell a hőmérsékletet biztosítani, és miért annyit, annak rövid története, és tanulsága lent olvasható.

KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!

1934-35 telén H. L. Cochran, a Georgia Kísérleti Állomás munkatársa egy klasszikus a hőmérséklet és az öntözés hatását a paprikamag csírázására. Két lapos növénytábla magot helyeztek el öt üvegház mindegyikében, amelyeket a következő hőmérsékleti tartományokban (°C) tartottak: 5-10, 10-15, 15-20, 20-25 és 30-35. Az egyik üvegházban felszíni öntözés történt egy egyszerű öntözőkannával, a másikban pedig egy nagy tartályban lévő egy hüvelyknyi vastagon vízzel öntözték alulöntözéssel, amíg a talaj annyi vizet nem vett fel, hogy a felszínt megnedvesítse.

A csírázás százalékos aránya és sebessége is drámaian megnőtt a hőmérséklet emelkedésével. 5-10 °C-on egyetlen mag sem csírázott, és a százalékos arány 10-15 °C-on 59 százalékról 74 százalékra nőtt. 30-35°-on. A magoncok kelésének sebessége ugyanezen hőmérsékleten 30 napról 6 napra csökkent. tartományban. Szintén érdekes volt az a tény, hogy azok a magok, amelyek 45 nap után 5-10°-on sem csíráztak ki. Ez drasztrikusan megváltozott ugyanis 6 nap alatt csírázott ki, amikor 30-35 °C-os üvegházba vitték.

A legmagasabb csírázási százalék 20-25 °C-on (79,5 százalék), a leggyorsabb csírázás pedig 30-35 °C-on (6 nap, 73 százalék) történt. Az alulöntözéssel történő öntözés minden hőmérsékleten csökkentette a csírázási százalékot, valószínűleg azért, mert ez az eljárás jobban csökkentette a talaj hőmérsékletét, mint a felületi öntözés.

Cochran kísérletéből és számos későbbi kísérletből az a megkerülhetetlen következtetés vonható le, hogy a az optimális csírázás érdekében a paprikamagot legalább 21 °C-on kell termeszteni, és meleg vízzel felülről kell locsolni.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!