Természetesen javasoljuk, hogy a kertészek magról neveljék fel a saját palántáikat, de néhány ember a kereskedelmi faiskolákban kapható egészségesnek tűnő palánták csábítják.

KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!

A faiskolában termesztett palánták legfőbb hátránya, hogy a paprikák nem túl változatosak – általában csak néhány harangvirág, esetleg jalapeño és sárga viaszpaprika áll rendelkezésre. Ezzel szemben a magról termesztés legnagyobb előnye, hogy számtalan hibrid, és törzsfaj között válogathatnak a kertészek.

Szintén egy probléma, hogy egyes palántákat magas nitrogéntartalommal “erőltetnek”, ami magas növényeket eredményez. nem megfelelő gyökérnövekedéssel. Ezek a növények az átültetés során súlyosan elhervadhatnak. Ezzel a hobbikertészet “bio” alapja sérül, hiszen a táp-, és vegyszerezett növények termése is “kezelt” emiatt a biotermesztés lehetősége kizárt.

Az ellentétes probléma a túl sok gyökér, amit a szűk helyen nevelt palánták okoznak. konténerekben túl sokáig. A cserepes palántáknak hosszabb időbe telik, amíg a gyökereiket a kertbe kiterjesztik. ezért ők is ki vannak téve a hervadás veszélyének, amíg meg nem szilárdulnak. A legtöbb faiskola jelzi, hogy a palántáik edzettek és azonnal átültethetők. Ahelyett, hogy kockáztatna és csalódna, inkább keményítse meg őket saját maga legalább egy hétig.

Az előnyök közül talán a legfontosabb, hogy nem kell bajlódni a termesztési folyamat kritikus időszakaival, hiszen a csírázás, és szárkeményítés, palántázás már el van végezve. Emellett a faiskolák ügyelnek a keresztbeporzásra, így biztosan azt a fajtát kapjuk amit szeretnénk. Akinek nem sok ideje van, vagy életmódja nem engedi meg a kertészkedés igazi apró örömeinek elvégzését, annak tökéletes választás a vásárlás.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!