Az érett hüvelyek csípősebbek, mint az éretlenek. Ennek oka az, hogy a kapszaicin jelen van, hogy megakadályozza, hogy az emlősök megeszik a hüvelyt és a bélrendszerükben elpusztítják a magokat. Így tehát hogy a csípősség akkor a legnagyobb, amikor a magok érettek és csíraképesek.

KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!

A csípősség körülbelül 50 százaléka genetikai, körülbelül 50 százaléka pedig környezeti eredetű. Általában a paprikanövények stresszelése növeli csípősségüket. Mind a víz korlátozása, mind a túlöntözés (a veszélyes gyakorlat) növeli a kapszaicin mennyiségét a hüvelyekben. A víz korlátozása addig tart, amíg a a növények éppen csak elkezdenek hervadni, majd öntözzük meg őket enyhén, hogy újra felélénküljenek. Ezt többször is tegye meg a tenyészidőszak során, és a hüvelyeknek csípősebbnek kell lenniük. A csípősség akkor is fokozódik, ha a a gyümölcs magasabb hőmérsékleten érik. Az új-mexikói fajták hüvelyei, amelyek a hőmérsékleten érnek, a következők szerint alakulnak 30 és 35 °C közötti hőmérsékleten érő mexikói fajták kétszer annyi kapszaicint tartalmaznak, mint az 15 és 21 °C közötti hőmérsékleten érő fajták. A gyümölcskötődés után alkalmazott nitrogén csökkentheti a kapszaicinszintet.

A borsról szóló mondák szerint a magok a hüvely legforróbb részei, de ez nem igaz. Bár a a magok a feldolgozás során felveszik a kapszaicint, a friss hüvelyben egyáltalán nem túl csípősek. A hüvely legcsípősebb része a méhlepényszövet, vagyis a keresztfal, amely a magokat tartja, és amely a csípősséget termeli. kapszaicint termel. A paprikahüvely a csúcs felé haladva kevésbé csípős.

Az egyik leggyakoribb panasz a chili paprikákkal kapcsolatban a “Kérdezd Dave-et” rovatban a Tüzes Foods and BBQ SuperSite kérdésében, hogy a csípős fajták állítólag nem elég csípősek. A jalapeño közismerten enyhe manapság, mivel a kevésbé csípős fajták bekerültek a génállományba. a paprika népszerűségének következtében, amelyet a meccseken árult nachosok feltétjeként használnak. Nyilvánvalóan a a stadionok koncessziós emberei enyhébb (és még csak nem is csípős!) jalapeñót akartak, és mind a Texas A&M, mind pedig a Texas New Mexico State egyetemek eleget tettek a kérésnek, ami azzal a tipikus eredménnyel járt, hogy a farmerek nem izolálták a csípős csípősségű fajtákat az enyhe fajtáktól, ami enyhébb hibridek kialakulásához vezetett.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!