Az egyik leggyakrabban feltett kertészeti kérdés az online rovatoknál hozzászólásként az, hogy mikor kell mikor kezdjük a betakarítást.

KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!

A földrajzi területtől függően a nyár és az ősz folyamán a bokrokon a frissen beporzottól az elszáradtig minden fejlődési stádiumban találhatók hüvelyek. A termésterhelési korlátok miatt fontos, hogy a hüvelyeket az éréskor szedjük le. A paprika növény akkor fog tovább virágozni és termést hozni, ha a hüvelyeket folyamatosan betakarítják.

A paprikakertészeti szakértők a folyamatos betakarítás technikáját ajánlják, ami azt jelenti, hogy a kertben lévő csilipaprikát egész szezonban fel lehet használni. Általában az első rendelkezésre álló csilipaprikák kicsik, és a friss salsákhoz zölden használhatók fel – a serrano, a jalapeño, habanero és más fajták.

Egyes chilipaprikák, különösen az új-mexikói fajták, már 10-12 cm hosszúságuk után fogyaszthatók vagy feldolgozhatók, vagy hagyhatjuk, hogy a szedés és szárítás előtt megpiruljanak. Néhány fajtát általában csak szárított állapotban használnak fel, mint például a cayenne- és a pasilla-csilét. Fontos, hogy az érett hüvelyeket érésük során folyamatosan szedjük le. A legjobb időpont a chilik a szárításhoz akkor szedni, amikor először kezd pirosodni. Ez az időzítés serkenti a növényt a további termelésre, és a a betakarított csilipaprikát fel lehet fűzni száradni, és az élénkpiros lesz.

A véletlenszerű szüretelés pazarláshoz vezethet, ezért a gondos szedés elengedhetetlen, hogy biztosítsuk a maximális termésmennyiséget a chili paprika terméshozamához. Olyan hüvelyeket válasszon, amelyeknek sima, fényes a héjuk és szilárd tapintásúak. A jó szabály, hogy ha a hüvely könnyen leválik a szárról, a chili készen van. Ha meg kell rángatni a a hüvelyt, akkor még túl korai a szedéshez. Az apró chiliket nem kell meghámozni vagy bármilyen módon feldolgozni felhasználás előtt.

Szedjük le, mossuk meg, és használjuk fel bármilyen receptben. Természetesen, mivel a terméshozam növelése érdekében a folyamatos betakarítás elve miatt néhány paprikát egy kicsit korán kell leszedni.
Korai szedéskor a legjobb, ha késsel vagy ollóval vágjuk le a paprikát a növényről, mert a az ágak törékenyek, és gyakran előbb törnek el, mint a chili paprikahüvely szára.


KATTINTSON A KÉPRE ÉS NÉZZEN SZÉT TERMESZTŐI KÉSZLETEINK KÖZÖTT!